Пазарджишкият окръжен съд обедини доживотната присъда на Лазар Колев за убийството на сестрите Белнейски и негова предишна присъда за грабеж от 2006 година, по която е осъден на четири години и половина затвор, съобщи БНР.

В недобро психическо състояние и затруднен от веригите на краката си, Колев влезе в съдебната зала, като преди това отказа коментар за медиите.

Пред съдия Ивета Парпулова той заяви, че не иска присъдите му да се кумулират, тъй като по делото за сестрите Белнейски е осъден несправедливо.

Припомняме, миналия месец Върховния касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна на Колев от Пазарджишкия окръжен съд от юни 2011 г. Тогава неговият адвокат Марин Марковски заяви, че Колев е невинен и ще обжалват присъдата в Страсбург.

Предложението за кумулация е на окръжния прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева. С това решение се цели изпълнението на общата присъда да се счита от 2006-а година, което дава възможност за отпадане на специалния режим при изтърпяването на доживотната присъда на Лазар Колев. Според адвоката му Божидар Терзийски днешното съдебно решение е безсмислено.

Прокуратурата го обясни. Идеята е да му спадне режимът, но той в момента е на специален режим, така че няма сега да му спадне режимът, поне според мен. Кога ще стане, зависи от администрацията и от Закона за изпълнение на наказанията

Не е ясно дали Лазар Колев ще обжалва днешното съдебно решение.