Специализирано звено "Антикорупция" - СГП е внесло в Окръжен съд - София обвинителен акт срещу Алекси Кесяков - кмет на община Челопеч за престъпление по служба.

Разследването на СЗА-СГП е образувано от ОП-София през юни 2016 г., а с постановление на главния прокурор е разрешено разследването да се проведе под ръководството и надзора на специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура.

От деянието му са настъпили немаловажни вредни последици от имуществен характер - ощетяване на бюджета на общината с 50 000 лева и са настъпили значителни вредни последици от неимуществен характер, а именно: нарушаване на финансовата дисциплина на общ. Челопеч, уронване на престижа и разколебаване на общественото доверие в общинската администрация, като орган който осъществява местното самоуправление в страната.

Алекси Кесяков е обвинен в това, че на 28 април 2014 г. в с. Челопеч, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - кмет на Община Челопеч, е нарушил служебните си задължения, регламентирани в ЗМСМА, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Вътрешните правила за изграждане и функциониране на системите за финансово управление и контрол в общ. Челопеч.

Разследването на СЗА е установило, че кметът общ. Челопеч е разпоредил по телефона на главния счетоводител на общината да изготви и подпише платежно нареждане, с което общината е превела на консорциум сумата от 50 000 лева. В платежното нареждане, по указание на Кесяков е било вписано като основание за превода несъществуващо правно основание - " искане 3 по договор", като кметът е знаел, че такова плащане не се дължи.

Към същия момент консорциумът е участвал в процедура, обявена от община Челопеч, за текущ ремонт на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" и в сградата на ОДЗ "Х. Кр. Андерсен" в с. Челопеч. Едно от изискванията за допускане до процедурата е било наличност на парични средства в банкова сметка и представяне на банкова референция за това.

По досъдебното производство са изискани множество документи, разпитани са свидетели и са събрани доказателства чрез специални разузнавателни средства.

Алекси Кесяков е с мярка за неотклонение "Подписка".

Предстои Окръжен съд - София да насрочи разглеждането на делото.

Припомняме, че на 17 януари от прокуратурата съобщиха, че Специализираното звено "Корупция" е привлякло като обвиняем Алекси Кесяков. Окръжният съд в София го е отстранил от длъжност. Кесяков е с мярка за неотклонение "подписка".

На 19 януари, Алекси Кесяков изпрати до News.bg позиция във връзка с информацията, че е обвинен за престъпление по служба.

13 стотинки достатъчни ли са за обвинение, пита кметът на Челопеч

13 стотинки достатъчни ли са за обвинение, пита кметът на Челопеч

С толкова щял да е ощетил общината, ако банката взимала лихви

Той подчертава, че прави изявлението не за да се оправдава, а за да изясни и изложи още няколко факта, които по думите му са премълчани от следствието и прокуратурата. Кесяков уверява, че правораздавателните органи са запознати с въпросните факти.