Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници в областния град. Това съобщи БНР.

Делото бе образувано по жалбите на няколко кандидати за общински съветници. По време на процеса бяха отворени за повторно преброяване чувалите в 52 секции.

Съдът отбеляза, че оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Магистратите изтъкват, че не е отразен действителния вот на избирателите.

Бе назначена съдебно-техническа експертиза в 37 секции, където бяха открити фрапиращи нарушения, сред които и около 300 липсващи бюлетини. В други 15 секции, които бяха отворени за целите на експертизата, е установено, че само в една има действителни гласове, които са признати за недействителни. За единия, оспорващ изборните резултати водач на листа, са установени 77 такива бюлетини.

Председателят на ОИК Пазарджик Антони Върбев също потвърди, че има нарушения на изборния процес. По думите му е установено наличието на доста грешки, които дават мандат на една конкретна политическа партия, която не е включена в разпределението на мандатите при решението на ОИК.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Съдът касира изборите за общински съветници в Сандански

Съдът касира изборите за общински съветници в Сандански

Решението подлежи на обжалване пред ВАС