3 години затвор получи шофьорът на камион, прегазил 5-годишно дете в Русе.

Днес Върховният касационен съд намали присъдата спрямо обвиняемия Петко Славов от 4 на 3 години "лишаване от свобода".

Решението е окончателно.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия срещу присъдата на Апелативния съд във Велико Търново, с която е отменена присъда на Окръжния съд в Русе. С първоинстанционната присъда Петко Славов е признат за виновен за причиняване по непредпазливост при управление на МПС на смъртта на 5-годишно момиче и след задължителната редукция на наказанието с 1/3 поради проведено съкратено съдебно следствие му е наложено наказание от 3 години затвор. Лишен е и от право да управлява МПС за срок от 5 години. С въззивната присъда обаче първоинстанционната е отменена и подсъдимият е признат за виновен в извършването на по-тежко престъпление - причиняване по непредпазливост при управление на МПС на смърт на едно лице, като е избягал от местопроизшествието. Наложено му е наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 години и е лишен от право да управлява МПС за 5 години.

Шофьорът, прегазил дете в Русе, бил системен нарушител на пътя

Шофьорът, прегазил дете в Русе, бил системен нарушител на пътя

Той вече е осъждан за причиняване на смърт при ПТП

ВКС обаче не приема аргументите на защитата, свързани с квалифициращото обстоятелство - бягство от местопроизшествието. Върховните съдии посочват, че пред първата инстанция подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, съгласявайки се да не се събират доказателства за тях.

Върховните съдии не се солидаризират с претенцията на подсъдимия, че е определена присъда от 4 години затвор, за да се задоволят обществените нагласи за по-високи наказания за престъпленията по транспорта. Според ВКС обаче искането за намаляване на наложеното наказание е основателно, защото на Апелативният съд във Велико Търново е отбелязал утежняващи и облекчаващи отговорността обстоятелства, но не е разчел правилно фактор, приет по фактите, относим към ангажираната наказателна отговорност на касатора в позитивен за него план. Според върховните съдии няма съмнение, че момиченцето е предприело внезапно навлизане на пътното платно и по този начин е допринесло за настъпилия противоправен резултат. Изложеното според върховните съдии установява преценката на обсъжданото обстоятелство като доминиращо смекчаващо такова при индивидуализиране на отговорността на подсъдимия.

Тир блъсна и уби дете в Русе, шофьорът избяга

Тир блъсна и уби дете в Русе, шофьорът избяга

Полицията издирва водача на камиона

ВКС обаче не счита, че за поправянето на подсъдимия не е наложително той да бъде изолиран от обществото, което обитава. "Напротив, предвид наличните по делото не особено позитивни характеристики за него като дългогодишен водач на пътя и в частност пренебрегване на задължението за преминаване на управлявания камион на технически преглед, неявяване на тест за психическа годност въпреки нуждата от това поне заради възрастта, се отчита несъблюдаване на сериозни фактори, относими към пътната безопасност, формулиращи пренебрежителното отношение на Славов към стриктното спазване на правилата. Затова той трябва да изтърпи ефективно наложеното му наказание "лишаване от свобода", посочва се в мотивите на съда.

Припомняме, на 12 ноември 2019 г. тир блъсна и уби дете в Русе. На следващия ден водачът бе привлечен като обвиняем за убийство по непредпазливост и задържан.

По-късно стана ясно, че шофьорът е бил системен нарушител на пътя.