Софийският районен съд отхвърли споразумение между прокуратурата и Любомир Яков, обвинен за отпрянето на заплахи за живота на бившия председател на Народното събрание Ива Митева и на лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов, съобщи Нова телевизия.

Съдът счел, че Яков нямал физическата възможност да осъществи отправените закани, тъй като нямал оръжие, водел уличен начин на живот и се намирал в затруднено финансово положение. Освен това магистратите отбелязали, че Митева и Борисов са едни от най-охраняваните лица в страната. Затова съдът приел, че заканите могат да бъдат окачествени като "празни приказки".

Ива Митева не вярва, че арестуваният за заплахите към нея е инициаторът

Ива Митева не вярва, че арестуваният за заплахите към нея е инициаторът

Тя иска да знае кой е поръчителят и какви са мотивите

Припомняме, че първият сигнал за заплаха към Ива Митева беше получен в парламента на 3 септември 2021 г. Яков беше разкрит от ГДБОП броени часове след заканите. Прокуратурата му повдигна обвинение ден по-късно.

Впоследствие мъжът беше освободен под домашен арест, но след като не беше открит на адреса си в хисарското село Красново, беше обявен за издирване. По-късно отново беше задържан - в Стара Загора, и доведен под конвой в съда. Магистратите го оставиха за постоянно в ареста. След това той беше осъден на 3 години пробация и 2 години по 200 часа безвъзмезден труд, след споразумение с прокуратурата.

В края на октомври отново задържаха Яков, след като той повторно изпратил заплашителни имейли по адрес на Митева, но този път и към бившия премиер Бойко Борисов. На съдебно заседание в началото на ноември той заяви, че му било платено за отправянето на заплахите, но не уточни от кого.