Софийски апелативен съд остави в ареста единия от обирджиите на златарски магазин в Ботевград Димитър Иванчев.
Защитата на обвиняемия посочи, че той е единствен наследник на тежко болната си баба, която е претърпяла инсулт и страда от паркинсон и други заболявания, „които не минават за един ден".

Като единствен наследник Иванчев посочи, че иска да се грижи за възрастната жена и помоли за по-лека мярка като домашен арест, например.

Съдът обаче прецени, че молбата му е неоснователна и го остави в ареста. Според съдебния състав на този етап доказателствата сочат, че Иванчев е съпричастен към престъпленията, за които са му повдигнати обвинения. Освен това магистратите посочиха в мотивите си, че възрастната му баба не е била причина той да не извършва престъпления като посочиха обира на златарския магазин и другите 7 престъпления, за които има присъди.

Според съда, има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление,
ако бъде с по-лека мярка за неотклонение. Магистратите посочиха в мотивите си и че престъплението, в което е обвинен, е с висока степен на обществена опасност, тъй като освен обира доказателствата по делото сочат и че заедно със съучастника си Владимир Пелов са откраднали МПС и са оказали съпротива на органите на МВР.

Припомняме, Иванчев е обвинен за въоръжения грабеж на златарски магазин в Ботевград на 27 август. Той е бил осъждан за тежко умишлено престъпление - грабеж, получавайки 15 години затвор. Мъжът обаче е бил освободен предсрочно и точно тогава е извършил грабежа в Ботевград.

Съучастникът му Владимир Пелов пък беше издирван около седмица след грабежа, но беше задържан на 12 септември в Ботевградския балкан.