Мюсюлманският пансион в кърджалийския кв. „Възрожденци" е затворен окончателно от Пловдивския апелативен съд, съобщава местното издание „Нов живот". Магистратите са потвърдили решението на колегите си от Кърджали. Те прекратяват дейността на „Сдружение за здравно, образователно, спортно и културно подпомагане", което стопанисало пансиона. Решението е без право на обжалване.

Сдружението е регистрирано в Кърджалийския окръжен съд с решение от 14 декември 2006 г.

Припомняме, в началото на ноември миналата година Окръжният съд в Кърджали затвори мюсюлмански пансион, в който деца са били обучавани в Корана без разрешението на родителите им. Заради нерегламентирана дейност бе закрито и сдружението с нестопанска цел, което е водило обучението.

Апелативният съд в града под тепетата разгледа жалба на сдружението срещу решението на кърджалийските магистрати от 30 октомври 2014 г., с което дейността му бе прекратена. Първоинстационният съд е бил сезиран от Прокуратурата на Република България чрез Окръжна прокуратура Кърджали.

Първоначално било констатирано, че в пансиона се помещават две непълнолетни и две малолетни деца. За тях се грижели шестима души. Сдружението, стопанисващо пансиона, предоставяло социални услуги без необходимия лиценз и затова била наложена глоба от 7000 лева.

В периода 18-19 март миналата година била направена повторна проверка. При нея било установено, че пансионът вече има категория от две звезди, като удостоверението било издадено от община Кърджали. Ползвало се постоянно от шест деца. Двама възрастни пък ги обучавали на курс по Коран. Децата били приемани по избирателен принцип, чрез разгласа в джамиите. Едно от тях, на 13 години не посещавало училище. Обучението по Курс Коран се извършвало без писменото съгласие на родителите в противоречие със закона.

На това основание Апелативния съд излиза с решение, с което преустановява дейността на сдружението.

Потърсен за коментар на решението на съда, районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед отговори, че все още не е уведомен от ръководството на сдружението за изхода на делото. Той подчерта обаче, че от мюфтийството имат готовност да водят Курс Коран там, където ги поканят и в съответствие със законите на страната.