Състав на Софийски градски съд оправда бившия здравен министър Божидар Нанев.

Припомняме, Нанев напусна заемания ръководен пост в кабината "Борисов", след като беше обвинен от прокуратурата за сключени неизгодни сделки.

Според обвинението на 16 декември 2009 г. при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него и „Рош България" ЕООД.

Сделката е за доставка на лекарства - антивирусни препарати „Тамифлу", които бяха масово използвани в борбата с т.нар. свински грип. Това е нанесло значителна вреда за Министерството на здравеопазването - общо в размер на 2 454 319,20 лева.

Тази сума представлява разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство, до МЗ и договорената цена от МЗ за доставка с "Рош България" ЕООД.

Държавното обвинение поиска пет години затвор за Нанев.

Оправдателна присъда получи и сочената за съучастничка на ексминистъра - Димитринка Николова, бивш директор на Дирекция "Бюджет и счетоводство" към здравното министерство. Поради тежко заболяване тя беше докарана в съда в инвалидна количка.

Съдът отмени наложените мерки за неотклонение на Нанев и Николова - парична гаранция съответно от 2000 и 1000 лв., тъй като няма каквато и да е опасност от неявяването на двамата при евентуалното разглеждане на делото на следващата инстанция.

Пред медиите Нанев коментира, че не е изненадан от решението: "Очаквах подобно решение. Аз ви казах още преди две години, че съм изпълнявал задълженията си по закон и съгласно всички нормативни актове, като съм допринесъл за това страната ни да се снабди с антивирусни препарати, необходими за опазване здравето и живота на хората", заяви той.

Бившият здравен министър припомни, че по време на пледоариите са били разяснени факти и аргументи и е станало ясно, че няма нито едно доказателство в ползва на държавното обвинение.

Той все още не си обяснява защо от прокуратурата толкова време са поддържали обвинението:"За десет месеца, в които аз очаквах да се вземе решение ще бъде ли внесено в съда или не получих допълнителни доказателствени материали, в които беше изчислена разликата между британския паунд и българския лев."

На въпрос какво ще прави сега Нанев обясни, че ще съсредоточи в професията си. От самото дело той сподели, че е научил много неща, но е загубил много сили и нерви.

Нанев отказа да коментира случващото се в момента в здравната система. На въпрос дали нещата са щели да стоят по-добре, ако той беше запазил поста си бившият здравен министър заяви: „Не вярвам". Нанев обеща да си помисли, ако му бъде предложено да заеме отново едно от най-ветровитите министерски кресла.