Специализираният наказателен съд оправда бившият министър Даниел Митов по обвинението за злоупотреба с доверие.

По същото дело - за разходите на МВнР за командировки - съдът присъди обаче 4 г. затвор за бившия зам.-външен министър Христо Ангеличин, съобщи bTV.

Ангеличин получи условна присъда по друго дело - за неизгоден договор за доставка на телефонни централи.

Условна присъда получи бившият зам. външен министър Христо Ангеличин

Условна присъда получи бившият зам. външен министър Христо Ангеличин

Глобен е 5 000 лева

Според магистратите Ангеличин е ощетил Външно министерство с близо половин милион лева. Това станало при неправомерно подписване на договор с фирма, която да осигури самолетни билети, хотелско настаняване и застраховки.

Тезата и на него, и на Митов беше, че не е извършено нищо незаконно и в случая се е наложило МВнР да работи само временно с туроператор, който обслужва друго ведомство. Припомняме, че по делото свидетел беше и бившият земеделски министър Десислава Танева, която свидетелства, че това е обичайна практика.

Припомняме, от 12 декември 2017 г. Даниел Митов е с мярка за неотклонение "подписка". Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин - в безстопанственост.

Обвинението към Митов бе за това, че в периода от 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи не изпълнил служебните си задължения, за да набави облага за търговско дружество. Това е ощетило Външно министерство за 494 458,03 лева.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че от 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, не е контролирал дейността на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР.