Оправдаха Емилия Масларова и останалите обвиняеми. По-рано прокуратурата поиска 20 години затвор.

Припомняме, бившата шефка на Министерството на труда и социалната политика по времето на Тройната коалиция е обвиняема заедно с Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според обвинението Масларова заедно с изброените помагачи, е присвоила 11 млн. лв. от отпуснатите 19 млн. лв. за реконструкцията на сградата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в Стара Загора. Димитров е бивш зам. социален министър, а Иван Пенев - бивш главен секретар на ведомството.

Обвиненията срещу Масларова и останалите петима подсъдими бяха повдигнати през 2009 г., а съдебният процес започна с фалстарт на 8 март 2011 г., тоест преди четири години.

През изминалия период той беше отлаган многократно по редица причини, в това число майчинство на председателя на съдебния състав.

Днешната оправдателна присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок.
След като съдия Димитрина Ангелова прочете решението си, тя обяви, че изменя и мерките за неотклонение на оправданите вече подсъдими от „парична гаранция” в „подписка”.

След заседанието прокурорът Калин Софиянски заяви: „Съдът не вижда проблема, че тези 11 милиона ги няма в ремонтираната сграда.”

Защитата на Масларова обвини прокуратурата, че е изгубила парите на държавата с делото

Защитата на Масларова обвини прокуратурата, че е изгубила парите на държавата с делото

Използвала популистки похвати

Той ще обжалва решението на съда пред Апелативната инстанция. От въззивния съд държавното обвинение не очаква да събира нови доказателства, а да направи друга интерпретация на фактите.

Прокурор Софиянски не може да се съгласи с позицията на съда, че въобще няма извършено престъпление. „Дори съдът да не е приел тази правна квалификация – за длъжностно присвояване - която е посочена – то, по думите му, е трябвало да изтъкне друга.

Направих всичко по силите си, за да разкрия истината”, обяви представителят на държавното обвинение. Той е убеден, че оправдателната присъда ще бъде отменена, защото „когато едно строителство струва 8 милиона, а държавата е предоставила 19 млн. лв. няма как да не се касае за престъпление”.

Вече бившата обвиняема и екссоциален министър Емилия Масларова си тръгна докато медиите разговаряха с прокурора, така че нейният коментар за оправдателната присъда журналистите не можаха да получат.