Софийският градски съд оправда бившия премиер Сергей Станишев.

Той бе изправен пред Софийския градски съд за това, че в периода 4 ноември 2005 година до 27 юли 2009 г. е изгубил седем доклада от ДАНС с гриф "Секретно".

Станишев днес за пръв път се яви в съда.

Станишев за пръв път се яви за делото си в СГС

Станишев за пръв път се яви за делото си в СГС

Отговаря пред съда, че е изгубил секретни доклади

Заради нивото на секретност на документите почти през цялото време съдебният процес беше закрит. 

Като свидетели бяха разпитани премиерът в оставка Бойко Борисов, както и бившият зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков и бившият съветник на ДАНС Алексей Петров.

Съдия Александра Йорданова мотивира решението си с това, че не е доказано, че Станишев е загубил седемте документи. По думите й не може да се направи и извод, че документите, за които става въпрос, са представлявали държавна тайна.

След заседанието лидерът на ПЕС заяви, че е удовлетворен морално. Той подчерта, че делото е било внесено в съда по негово искане, защото дълго време прокуратурата го протакала и "висяло като политически инструмент".

Сергей Станишев е доволен, че аргументите и фактите, които с адвокатите си е изложил, са били възприети от съда. Той припомни, че е бил вдигнат много шум около обвинението към него.

"Бях подлаган на различни проверки и какво ли не - аз и моите близки", коментира той пред журналисти.

Запитан какви всъщност са били тези документи, Станишев изтъкна: "В един от документите става дума за информация за силни националистически настроения в една държава от нашия регион, което представлявало потенциална някаква заплаха". Той допълни, че било известно, че в тази държава краен националист е бил на балотаж на президентските избори. Като доказателство за тези аргументи е приложена карта, закупена от книжарницата на музей, където има карта на великата държава в представите на крайните националисти, обясни Сергей Станишев.

Той заключи, че е спазвал правилата за боравене с класифицирана информация.

Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.