Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в ареста двама от тримата арестувани мъже, обвинени за участие в измамна схема с имоти, съобщава БНТ.

На задържания за подпомагане на престъпната група полицейски инспектор беше наложен "домашен арест".

В съдебната зала бе посочено, че задържаните А. Т. Д. и Д. С. В. са събирали информация за самотно живеещи хора с цел присвояване и продажба на техните имоти след смъртта им.

47-годишният полицейски инспектор от участъка в Иваново към Районното управление в Две могили Д. Д. Г. е обвинен, че срещу заплащане е изнасял данни от информационните масиви на МВР за починали собственици на имоти.

Предоставена е била експертна справка със снимки от неговия мобилен телефон на такива данни от автоматизираната информационна система БДС, препращани на друг от обвиняемите - Д. С. В.

Изтъкнато е, че ако остане на свобода той може да се укрие, да продължи да използва информация от МВР с користни цели и за да въздейства на разследването.

Защитата му посочи, че няма никакви доказателства, затова че полицаят е съзнавал за какво са използвани данните, които той е предоставял на Д. С. В.  Адвокатът посочи още, че Д. Д. Г. не е познавал третия обвиняем А. Т. Д. и не е получавал дори и стотинка от когото и да е за споделената информация. Няма и нито едно дисциплинарно наказание за 22-годишната си служба на МВР до момента и дори е получавал награди. Съдът сметна, че той ясно е съзнавал причините, поради които е споделял служебна информация, но на този етап няма достатъчно основания да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и определи "домашен арест".

Прокурор Пламен Петков заяви, че 48-годишният механизатор А. Т. Д. е автор на подправеното ръкописно завещание, използвано при една от измамите. Смятан е и за основен организатор на групата. Освен това стана ясно, че има и 6 присъди за сходни престъпления. Бе отчетено, че ако остане на свобода, той може да се укрие или да въздейства на свидетели и обвиняеми.

Защитата на 43-годишния Д. С. В. заяви, че той дори се е завърнал от друго населено място, където е бил във връзка със служебен ангажимент, за да се яви доброволно след връчена призовка и няма опасност да се укрие. Предоставената от прокуратурата експертиза за споделяни данни от информационните масиви на МВР с него бе определена като неотносима към предмета на делото. Изтъкнато беше, че няма неоспорими доказателства, че полицейският инспектор е изпращал въпросната информация точно на мобилния телефон на Д. С. В.

От прокуратурата твърдят, че има доказателства за честа негова кореспонденция с обвиняемия полицейски инспектор и с други негови колеги, именно за събиране на подобна информация с престъпна цел.

Мерките за неотклонение могат да бъдат обжалвани в 3-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

Те бяха разгледани късно в четвъртък, тъй като адвокатите на обвиняемите поискаха време, за да се запознаят с материалите по досъдебното производство, внесени от Окръжната прокуратура.

Проверяват дали още полицаи са участвали в схемата за имотни измами в Русе

Проверяват дали още полицаи са участвали в схемата за имотни измами в Русе

Срещу арестуваните са повдигнати обвинения

Припомняме, че се проверява се дали и други полицейски служители са участвали в схемата за имотни измами, във връзка с която в Русе бяха арестувани полицай и още двама души.

Разследва се престъпна група, занимавала се с имотни измами, най-често по отношение ма лица в социален риск. Групата е действала от ноември 2020 г. до момента.

"В Окръжна прокуратура-Русе е на производство дело за 4 престъпления - за организирана престъпна група с 3 лица, едно от които е замесен полицай. Второто е за измама с користна цел. Третото престъпление е представяне на неистински документи с цел имотна облага, четвъртото е за неистински официални документни", обясни наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

Разследването обхваща 5 имотни измами, като 4 от тях са извършени чрез фалшиви завещание, а едната - с неистински нотариален акт. "Схемата на извършване на престъпленията е след изготвянето на това неистинско завещание, се посещава нотариус, при всеки случай е различен, който да обяви саморъчните завещание. Впоследствие лицата, на които са завещани имотите, продават имотите на трети добросъвестни лица, така ги заблуждават", допълни Градев.

На 15 април 2024 г. са извършени 24 претърсвания и изземвания, четири от които - в служебни помещения в Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Русе.

В хода на разследването са разпитани над 20 свидетели и са назначени множество експертизи.

Ролята на задържания полицай в схемата е била да дава информация за набелязаните хора. "Установено е, че служители на МВР са предоставяли информация, като са използвали информационните масиви на МВР, като роднински връзки, данни, адреси, подписи", заяви Христо Христов, заместник-директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.