"Това е супер унизително и парите, които са ни спрени нямат нищо общо за времето, когато бяхме управляващи". Това заявиха бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова пред журналисти по повод искането им Апелатиният специализиран наказателен съд да вдигне запорът върху банковите им сметки. Магистратите ще се произнесат в 16 часа.

За Иванчева запорът върху банковите й сметки е нечовешко, защото няма кой да им плати сметките и здравните осигуровки. По думите й всичките им неща нямат общо с делото.

От своя страна Биляна Петрова добави, че това е форма на унижение и на изтезание, защото при процес, който продължава втора година съдът ги оставя без средства и работа. "Естествено като си без финансови средства няма как да се поддържа животът. Това са пари, които нямат нищо общо към предмета на делото", аргументира се бившият зам.-кмет на "Младост".

Според нея човек няма как да бъде оставен на фотосинтеза и исканията й са минимални. "Това е едно минимално искане и е въпрос на оцеляване", подчерта Биляна Петрова и отчете, че много сметки са и запорирани.

Над месец община "Младост" забавила анализа на тефтерчето на Иванчева

Над месец община "Младост" забавила анализа на тефтерчето на Иванчева

Иванчева, Петрова и Дюлгеров искат да се вдигне запорът върху банковите им сметки

Десислава Иванчева отново се включи и настоя да им бъде вдигнат запорът върху банковите им сметки, придобити извън времето, в което са били управляващи. "Не може едни приятели от Варна да идват и ми носят 50 лева в едното пликче, а в другото - 20 лева. Това е просто нечовешко", обяви тя.

Как да оцеляваме в съда, като ние сме тотално смачкани и унизени, оплака се Иванчева. Тя заяви, че има заявено дело срещу нея от "Дунарит", които я съдят за фалшивите чатове за 100 000 лв. заради някакви измислени неща. "На всички им беше ясно, че тези чатове, че ще свалям Бойко Борисов са фалшиви, но ми се едно дело, което е тормоз", посочи Иванчева.

Тя настоя да и бъдат върнати телефоните и компютрите, защото нямало неща свързани по делото. Според Иванчева всички документи в досъдебното производство са в ужасен вид и с ужасни номера.

Биляна Петрова заяви, че това, което вижда като работа на досъдебното производство на прокуратурата е възмутително, че изобщо получават заплати.

Тя не очаква обрати на втора инстанция, тъй като съдът е пристрастен. Бившият заместник-кмет на "Младост" смята, че "надали съдиите за шизофреници, че за няколко месеца да си сменят виждането по делото". По думите й в писмо от ЦИК ясно се заявява, че един от съдебни заседатели на първа инстанция - Мария Праматарова-Щуркова е била член Районна избирателна комисия, излъчена от ГЕРБ.

"Съдебният състав има човек, който получава пари от ГЕРБ и директно смятаме, че ГЕРБ е намесен в настоящето дело", обвини Петрова управляващите и заяви, че ще изложат повече аргументи, когато му дойде времето.

След съвещание Апелативният специализиран наказателен съд реши да остави без уважение искането на Биляна Петрова за отвод на съдията докладчик.

Съдът остави без уважение искането на Десислава Иванчева за връщане на веществени доказателства, които са нейна собственост.

Председателят на АСНС съдия Георги Ушев отмени наложения запор на сметка на подсъдимата Биляна Петрова за сумата от 560 лева на месец - представляваща минималната работна заплата.

Магистратите обаче отложиха произнасянето си по отношение на Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров за отмяна на наложени обезпечителни мерки - запор върху банкови сметки до получаване на справки от банките за паричната наличност в тях.