Ако този подход е присъщ за действията на полицията, то съдът счита, че прокуратурата следва да извършва юридическа и магистратска преценка за основанията за задържането им
съдия Г. Ушев

Състав на Софийски градски съд освободи и остави без каквато и да е мярка за неотклонение шестима от „Недосегаемите".

Съдия Георги Ушев прие, че по делото не са събрани никакви доказателства, които да уличават Христо Петров, Васил Лазаров, Цветан Колев, Ана Крачунова, Кирил Димитров и Павел Алексиев в извършването на престъпленията, за които са обвинени.

Съдия Ушев заяви в края на мотивировката си: „Съдът изразява учудването си от подхода на прокуратурата за задържане анблок на толкова лица и изправянето им пред съда" и продължи с упреците:
„Ако този подход е присъщ за действията на полицията, то съдът счита, че прокуратурата следва да извършва юридическа и магистратска преценка за основанията за задържането им".

Останалите четирима обвиняеми - Божидар Лашков, Даниел Бояджиев и Николай Георгиев и Асен Дишков, които се сочат за ръководители и организатори на престъпната група, са с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".

Съдът направи подробна обосновка и мотивировка на решението си, като се позова основно на свидетелски показания на лица, които твърдят, че са били принуждавани да регистрират фирми на собствено име и да се подписват под документи, без да четат съдържанието им.

Припомняме, според анализа на МВР и НАП за периода 2010 - 2011 г. групата на „ДДС недосегаемите" е нанесла щети за над 21 млн. лв.

Съдия Георги Ушев посочи, че до момента са извършени множество претърсвания и изземвания на данъчни документи, счетоводни фактури и компютърни конфигурации от офиси и частни домове.
Съдът посочи, че без да бъдат назначени данъчни ревизии на фирмите и съдебно-счетоводна експертиза, не може да се твърди, че шестима от обвиняемите са извършили престъпления.

Според съда на този етап събраната документация не може да се използва като доказателство, тъй като не е категорично установено, че уличава в престъпления.
Освен това в мотивите си съдът изтъкна, че представените справки от ДАНС не могат да бъдат използвани като доказателство в процеса, а материалите от СРС-тата все още не са обработени и приложени по делото като веществени доказателствени средства.

Съдия Ушев упрекна прокуратурата и че по време на днешното искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, не е изтъкнала доводи за всеки един от обвиняемите и не е посочила конкретни доказателства, уличаващи всеки един от тях.

Съдът прие, че Божидар Лашков, Даниел Бояджиев, Николай Георгиев и Асен Дишков са с чисто съдебно минало и постоянен адрес, което означава, че няма опасност да се укрият.

Съдия Георги Ушев обаче прецени, че има реална опасност ако бъдат оставени с по-лека мярка за неотклонение, да извършат друго престъпление или да окажат влияние на ключови свидетели, затова ги остави за постоянно в ареста.

Според съда, престъплението е с особена тежест, мащабност, специфичен вид и характер, което е достатъчно да се твърди, че има висока степен на обществена опасност.

Решението на СГС може да се обжалва или протестира в законовия 3-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

В началото на заседанието прокурорът Маргарита Немска обяви, че групата на „Недосегаемите" е била предупредена за предстоящата акция на МВР срещу тях.

Задържани по време на акцията са 10 души - Божидар Лашков, Христо Петров, Даниел Бояджиев, Васил Лазаров, Николай Георгиев, Цветан Колев, Асен Дишков, Ана Крачунова, Кирил Димитров и Павел Алексиев.

Част от обвинените са бивши данъчни служители и според прокурор Немска са знаели слабостите на данъчната система и са се възползвали от тях, както и от контактите си с настоящи действащи служители на НАП.

Прокуратурата изтъкна, че по време на процесуално-следствените действия са претърсени обекти на 20 адреса и от тях са иззети счетоводна документация, печати и касови апарати на фирми с фиктивна дейност. В хода на разследването са били използвани и СРС-та, но заради краткия срок от момента на задържането на обвиняемите, все още не са изготвени и приложени веществени доказателствени средства от тях.

Прокуратурата призна, че обвиняемите са с чисто съдебно минало и нямат криминални регистрации, но според Маргарита Немска, ако бъдат освободени, те могат да извършат други престъпления или да окажат натиск върху свидетели, които все още не са разпитвани.

Държавното обвинение изтъкна в мотивите си, че свидетелските показания ясно разкриват подробности около схемата на действията. Според прокуратурата добрата организираност, съгласуваността, тежестта на извършеното престъпление и дългият период на дейността на престъпната група са достатъчни, за да бъдат оставени обвиняемите в ареста.

Представителите на прокуратурата посочиха в същото време, че Ана Крачунова може да бъде с по-лека мярка за неотклонение, тъй като е майка на 3-годишно дете, което има нужда от нейните грижи.

Всички представители на защитата бяха единодушни, че не може да се направи обоснован извод, че десетимата обвинени са извършили престъпленията, заради които са задържани.

Адвокатът на Христо Петров изтъкна, че неговият клиент има здравословен проблем и е необходимо спешно да бъде хоспитализиран и прегледан от специалист.
По думите на защитата, на Петров трябва да му бъде направена мозъчна операция, в противен случай е застрашен от частична или пълна парализа.