Административния съд в Пловдив отхвърли 15 от 17-те подадени жалби за бутане на незаконни постройки във Войводиново, съобщава БНР.

Едно от делата е прекратено заради липсата на правен интерес по отношение на заявеното оспорване, а определението е потвърдено от Върховния административен съд. Друго административно дело пък е насрочено за 19 септември. С останалите 15 решения магистратите са отхвърлили жалбите против оспорените заповеди на кмета на община "Марица" за събарянето на постройките.

Съдебните актове не са окончателни и подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Съдът отхвърли 2 жалби срещу събарянето на незаконните домове във Войводиново

Съдът отхвърли 2 жалби срещу събарянето на незаконните домове във Войводиново

Паянтови сгради, построени незаконно върху общински имот, пишат в мотивите

Припомняме, в съда под тепетата са образувани общо 17 дела за циганската махала във Войводиново. На 18 февруари т.г. кметът на община "Марица" Димитър Иванов издаде заповеди за бутане на нелегалните домове.

До този развой се стигна, след като двама местни роми нападнаха и пребиха командос от Войводиново, след като той им направил забележка за неправилно пресичане. Към побоя над младия мъж се подозира, че са се включили и други жители на ромската махала. Мъжът беше с комоцио. Инцидентът стана причина за напрежение и протести в селото.

През май съдът отхвърли обжалването на двама от обитателите на незаконни къщи в село Войводиново срещу събарянето на постройките.

Ромите от Войводиново обжалват в съда бутането на незаконните им къщи

Ромите от Войводиново обжалват в съда бутането на незаконните им къщи

Кметът заплашва с нов бунт, ако съдът отсъди в тяхна полза