Жители на ромската махала в село Войводиново оспорват събарянето на къщите им, предаде bTV. Заповедта за премахването на незаконните сгради беше издадена от кмета на община Марица.

Днес Пловдивският административен съд ще разгледа едно от делата. Той трябва да отсъди дали една от незаконните тухлени къщи в гетото да бъде бутната.

Живущите в сградата обжалват намерението на общината да премахне всички постройки, които са издигнати без строително разрешение.

Общо 17 подобни жалби ще бъдат разгледани до края на месеца.

Търсят социални жилища за циганите от Войводиново

Търсят социални жилища за циганите от Войводиново

Войводиново е единодушно - не иска ромите обратно

Кметът на Войводиново Димитър Тосев обаче е категоричен, че ако съдът отсъди в полза на ромите, населението отново ще се вдигне на бунт.

Припомняме, напрежението в селото беше създадено, след като в началото на годината двама цигани от ромското гето нападнаха командоса Валентин Димов. Случаят предизвика широк обществен отзвук, който доведе до събарянето на незаконни постройки и прогонването на роми.

По-късно вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще предложи концепция за промени в политиката за интеграция на ромите, както и че циганите са станали прекалено "нагли", което предизвика недоволство за насаждането на етническа омраза.

В края на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.

Грозен акт е циганите да се настаняват приоритетно в общински жилища според ВМРО

Грозен акт е циганите да се настаняват приоритетно в общински жилища според ВМРО

Александът Сиди се озъби на псевдозащитнически организации