Адмистративните съдилища в Ямбол и Велико Търново потвърдиха решения на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси за кметовете на Стражица и Болярово, съобщава bTV.

Решенията не са окончателни и могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

За смета на Стражица Румен Павлов е установен конфликт на интереси след проведена тръжна процедура през 2016 г. Общински имот с площ от 607 кв.м. е бил продаден за 11 472, 30 лв. на мъж, назначен с трудов договор като шофьор в общината. През 2017 г. той продава същия имот на съпругата на кмета за 6340 лв. Според съда в случая има икономически обвързаности и кметът на Стражица е действал в свой частен интерес. Относно сключен договор за покупко-продажба на имот-частна общинска собственост на 2 септември 2019 г., отново закупен от същия шофьор в Общината, съдът счита за неправилно, че кметът не си е направил самоотвод при сключване на договора. Продаденият имот е с площ от 1020 кв. м. и граничи с хотел, собственост на градоначалника. Потвърдена от съда е наложената от Антикорупционната комисия глоба в размер на 5000 лв.

За Павлов това е трето решение на КПКОНПИ, с което е установен конфликт на интереси. Първото решение е от 20 февруари миналата година, когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му е наложена глоба в общ размер на 60 000 лв. С решение на Комисията от 13 май 2020 г. за установен конфликт на интереси отново му е наложена глоба - в размер на 15 000 лв., като е постановено и отнемане на сумата от 53 350 лв. за това, че е подписал платежни нареждания за доставки на гориво, обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотела, стопанисван от брат му и дъщеря му.

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кмета на Стражица

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при кмета на Стражица

Глобяват го с 15 000 лв.

За кмета на Болярово Христо Христов до 2019 г., КПКОНПИ е установила, че е сключил 5 договора за отдаване под наем на земеделска земя от общинския поземлен фонд със сина си - земеделски производител. Кметът е бил длъжен да си направи самоотвод, тъй като действията му са в частен интерес на неговия син. Наложена му е глоба от 5000 лв.

Върховният административен съд остави потвърди, че има установен конфликт на интереси и по отношение на директора на Столичната здравноосигурителна каса - Гергана Андреева - Сотирова, защото тя е определяла месечното възнаграждение на съпруга си, главен специалист в ръководената от нея специализирана администрация.