Върховният административен съд отмени условията за ползване на системата за издаване на електронни свидетелства за съдимост.

Причината са нарушения на административноопроизводствените правила.

Делото е образувано по жалба на физическо лице.

Решението подлежи на обжалване в 14-двевен срок пред петчленен състав на ВАС.

Посочва се, че не са представени доказателства, които да установяват, че при издаване на атакуваната заповед от 2013 г. от министъра на правосъдието, с която са утвърдени Условия за ползване на информационната система за издаване на електронно свидетелство за съдимост, е била спазена процедурата по издаването на нормативния акт.

Може да заявяваме електронно свидетелство за съдимост от 1 септември

Може да заявяваме електронно свидетелство за съдимост от 1 септември

Целта на измененията е да се облекчи административната тежест върху гражданите

Не са представени и доказателства проектът на заповедта да е бил обявен на интернет страницата на ведомството, нито са представени мотиви и доклад към него, не е предоставен и срок за становище на заинтересовани лица. По тази причина актът е приет, без да са обсъдени мнения, предложения и възражения.

ВАС отчита, че допуснатите нарушения на административнопроизводствените правила са съществени, тъй като рефлектират пряко върху основните принципи и начала на административното производство.

По делото няма данни за извършено обнародване на атакувания подзаконов нормативен акт, което противоречи на разпоредбите от Закона з анормативните актове.

Неизпълнението на чл. 5, ал. 5 от Конституцията на Република България, на чл. 78, ал. 2 от АПК и на чл. 37, ал. 1 от ЗНА, относно процедурата по обнародването на нормативния акт в Държавен вестник препятства влизането му в сила и произвеждане на валидно правно действие, следователно, оспореният подзаконов нормативен акт не е породил валидно правно действие и е незаконосъобразен, заключават съдиите.

Заявяваме електронно свидетелство за съдимост и с облачен електронен подпис

Заявяваме електронно свидетелство за съдимост и с облачен електронен подпис

Министерството на правосъдието улеснява гражданите в условия на пандемия