Отсъдиха 4 години затвор за дрогирания Алин Й., шофирал със 138 км/ч и убил трима души на пътя Златни пясъци - Варна.

Това реши Варненският апелативен съд, потвърждавайки присъдата на Окръжен съд - Варна.

Алин Й. е признат за виновен за това, че на 3 септември 2021 г. е управлявал лек автомобил след употреба на наркотици, със скорост 138 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на трима души.

Първоначално обвиняемият е наказан с 6 години затвор и за 5 години е лишен от право да управлява МПС. Делото обаче е разгледано при съкратено следствие, което задължава съда да намали с 1/3 присъдената санкция - до 4 години. Присъдата е обжалвана както от подсъдимия, така и от частните обвинители - наследници на починалите. Двете страни с различни искания - съответно за намаляване и увеличаване на присъдата.

От разследването е установено, че късно вечерта на 3 септември Алин Й. шофирал по бул."Княз Борис I" от Златни пясъци към Варна. Движел се в лявата лента със скорост 138.28 км/ч при ограничение от 60 км/ч. По същото време от бензиностанция излизал автомобил, управляван от френски гражданин и с двама пътници - негов сънародник и британец. Вместо да завие надясно към Варна обаче водачът тръгнал в насрещното, насочвайки се към "ръкава", предназначен за обратен завой.

Подсъдимият първоначално не намалил скоростта и достигайки лявата лента удря колата на французина, като в последния момент задействал спирачките. Тримата чужденци загинали на място. Установено е, че Алин Й. е шофирал под въздействието на амфетамин и метаамфетамин, а автотехническата експертиза показала, че причина за настъпване на произшествието е превишената скорост.

Според правния анализ на фактите виновни в случая са както подсъдимия, така и французина, който също не спазил предписанията на пътните знаци.

Спорният въпрос е за справедливостта на присъдата, пише Апелативният съд във Варна. "В този случай законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години. Определеният в настоящото производство размер е съобразен с изискването на Наказателния кодекс за това санкцията да е съответна на извършеното". Ето защо не се налага изменение на наказанието, смята въззивната инстанция.

Варненският апелативен съд заключи, че липсата на предходни осъждания, трудовата ангажираност и добрите характеристични данни очертават облекчаващите вината обстоятелства и ниската обществена опасност на подсъдимия.

Решението подлежи на проверка от ВКС.