Съдът в Хасково взе мярка за неотклонение "задържан под стража" срещу български гражданин, обявен за международно издирване от кипърските власти, въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА), предадоха от Окръжния съд.

Заповедта е издадена от Районен съд-Фамагуста, Паралимни, Кипър, за извършени престъпления - кражба, незаконно притежание на имущество, проституция и сводничество.

Хасковският съд налага мярката "задържан под стража" понеже съществува реална опасност обвиняемият отново да се укрие, като основания за това се съдържат в характера и в тежестта на инкриминираното престъпление, и размера на предвиденото наказание. 

До международното издирване на 48-годишния Р.А. се стига след недобросъвестно процесуално поведение. След арестуването на Р.А., Районен съд-Фамагуста го освобождава срещу подписка. Но българският гражданин е нарушил условията за освобождаването му и се е укрил от кипърските съдебни власти. Издирването му е продължило от септември месец 2019 г. до задържането му на ГКПП "Капитан Андреево" на 18 април т.г.

Според съдържанието на ЕЗА, възможният максимален срок на наказание "лишаване от свобода" за най-тежкото от извършените престъпления е 14 години.

Наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Пловдив в 3 - дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание.

Арестуваха в Перник мъж, обявен за международно издирване

Арестуваха в Перник мъж, обявен за международно издирване

Той е издирван от властите в Германия във връзка с връзка с неуредени финансово-кредитни взаимоотношения