Поредното заседание на делото срещу четиримата български граничари, ще се проведе в Турския наказателен съд в Къркларели, съобщи БНР. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер през 2008-а година, който навлязъл незаконно в български териториални води. Делото срещу тях в Турция беше заведено през 2019-а година.

Очаква се на днешното заседание турският адвокат отново да настоява турският съд да се откаже от искането за екстрадиция на българските граничари като неоснователно. Турският адвокат, който защитава правата на българските гранични служители е Джошкун Молла.

Турският съд отложи делото срещу четиримата български граничари

Турският съд отложи делото срещу четиримата български граничари

За 6-ти юли

Предстои да се направи превод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия бракониер Ялчин Ерджан.

На днешното заседание ще бъдат представени документи по съдебната поръчка на Турския наказателен съд. Българският Бургаски районен съд частично е изпълнил съдебната поръчка на турската страна, заяви турският адвокат Джошкун Молла

Бургаските магистрати отказаха да предоставят биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци на бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. От българска страна са изпратени само справки, че граничните полицаи са неосъждани с чисто съдебно минало.

Ердоган увери Борисов: Турция няма право да злепоставя и притиска България за мигрантите

Ердоган увери Борисов: Турция няма право да злепоставя и притиска България за мигрантите

Борисов се срещна с Ердоган в Турция

Припомняме, в България разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Делото в турския съд е по инцидент от 17 април 2008 г. в района на Резово, когато български граничари се опитаха да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на 2019 година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

Преди дни бившият български премиер и лидер на партия ГЕРБ беше на визита в Турция по време на предизборната кампания в България. Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, но не бе съобщено да са обсъждали случая.