Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир П., който блъсна със служебен автомобил 7-годишно момиче в село Братаница, вследствие на което то почина на 19 юли 2021 г.

Съдът върна делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд - Пазарджик от стадия на разпоредителното заседание.

Делото се гледа за втори път в Апелативен съд - Пловдив, след като то беше върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане. Първият състав беше изменил присъдата на В.П., като беше намалил наказанието му от 4 години и 8 месеца затвор на 3 години условно с 4 годишен изпитателен срок, а лишаването от право да управлява МПС - от 6 на 4 години.

С условна присъда се размина полицаят, убил дете на пешеходна пътека в Братаница през 2021 г.

С условна присъда се размина полицаят, убил дете на пешеходна пътека в Братаница през 2021 г.

Прокуратурата протестира

Пловдивският апелативен съд откри, че в хода на наказателното производство са допуснати съществени нарушения, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд. Основното е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК.

Налице са непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението. Наблюдаващият прокурорът не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара.

В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека, което всъщност е по-тежко наказуемо обстоятелство.

Апелативните съдии смятат още, че Окръжен съд - Пазарджик е следвало да установи посочените липси в обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.