Административен съд - София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото по оспорването от Ваня Григорова на решението на Общинската избирателна комисия, с което Васил Терзиев беше обявен за кмет, съобщи БНР.

Постановлението на съда е издадено по искане на процесуалния представител на Терзиев след обвиненията, че ръководената от него Столична община отказва да изпълни указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за унищожаване на ролките с хартия за машините за гласуване, останали от последните местни избори.

ЦИК препоръчва пауза в кампанията за местните избори в някои общини на 23 юни

ЦИК препоръчва пауза в кампанията за местните избори в някои общини на 23 юни

В деня на размисъл и датата на вота за Народно събрание и Европейски парламент

"Неизползваните бюлетини, както знаете вече, и други книжа се оставят в помещенията. Те се вземат от общинската администрация и се съхраняват в определени от кмета помещения, които са запечатани, а и се отварят само и единствено по ред, определен от Централната избирателна комисия и от длъжностните лица на съответната община, отново определени със заповед на кмета. До бюлетините и книжата няма свободен достъп", коментира председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова във връзка с твърденията , че се готви евентуална манипулация на вота в неделя.

Делото за кметските избори в София бе отложено заради допълнителна експертиза. Следващото съдебно заседание ще се проведе на 20 юни.

Подготовката на изборите на финалната права

Подготовката на изборите на финалната права

Устройствата за видеонаблюдение вече са по места, машините пътуват утре