Всички дейности по подготовката на изборите са извършени при пълна прозрачност и в срок. Това отчетоха пред служебния премиер Димитър Главчев министрите от кабинета му, ангажирани с организацията на вота в неделя, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Работната среща е свикана от Главчев. На нея е отчетено изпълнението на предварително изготвения график за подготовка на провеждането на изборния процес.

По думите на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, отговарящ за координацията на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите, няма забавяне в нито един от заложените срокове.

309 сигнала, 87 производства за купуване на гласове

309 сигнала, 87 производства за купуване на гласове

Калин Стоянов: Няма засечени иновации при купуването на гласове

Министърът на електронното управление Валентин Мундров отчете допълнителните мерки на ведомството за осигуряване на максимална прозрачност по удостоверяването на машините за гласуване. Той информира, че устройствата за видеонаблюдение вече са по места. Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че се очаква от Централната избирателна комисия (ЦИК) график за транспортирането на машините, което следва да бъде извършени утре.

Регионалният министър Виолета Коритарова отчете, че избирателните списъци са актуализирани и са изготвени въз основа на данните, които ежедневно са получавани от общинските администрации, за да се обнови Национална база данни "Население". В последните 10 дни преди да бъдат разпечатани е извършена проверка от главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) на заявленията за гласуване по настоящ адрес, за да няма дублиране на гласоподаватели с право на глас по настоящ и постоянен адрес.

Министерството на външните работи (МВнР) също е във финалната фаза по подготовката на изборите в чужбина. Днес се доставят последните машини за гласуването зад граница. Пътуват и представителите на държавата в секционните комисии. Зам.-министър Иван Кондов обяви, че утре официално ще бъде докладвано на ЦИК, че всички дейности за вота в чужбина са изпълнени от страна на външното ни министерство.

Йотова не бърза да дава оценка дали служебния кабинет се е с справил организацията на изборите

Йотова не бърза да дава оценка дали служебния кабинет се е с справил организацията на изборите

Тя иска да проследи как ще премине изборния ден