Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на техническите устройства за машинно гласуване.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация, както и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Това съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Снимка 666533

Източник: МЕУ

По-рано в събота ЦИК извърши довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление. По време на процедурата присъстваха и представители на партии, коалиции и неправителствени организации. Процесът се наблюдаваше и от специалисти на Държавна агенция "Национална сигурност" и се излъчи на живо в зала "Партер" на МЕУ.

Генерираният хеш код, който ще се изписва на контролната разписка на машината и на всяка бюлетина, е: 4F 0B E0 3E E8 44 FD CF 48 9D 56 D7 BC 7C 49 6B 1B E0 9D A7 17 D1 6C 4C 3D 95 DB BE 24 F1 D4 71.

МЕУ няма да допусне машинното гласуване да бъде отново опорочено

МЕУ няма да допусне машинното гласуване да бъде отново опорочено

От същите лица със своите действия или бездействия

Решението за удостоверяване на машините за гласуване и докладът са публикувани на официалната интернет страница на МЕУ.