Съдебната реформа не може да се направи, ако се промени само един закон

Това е мнението на бившия градски прокурор на София Роман Василев. По думите му съдебната реформа трябва да тръгне от МВР и да мине през съда и прокуратурата, като се променят редица закони, а не само един.

В този смисъл, според Роман Василев, бившият министър на правосъдието Христо Иванов е постигнал единствено математически промени – в разпределението на квотната система – в Конституцията.

Това, което се иска, е добро правораздаването – това може да стане с добро законодателство и добри кадри, заяви категорично Роман Василев

Бившият прокурор коментира и последния мониторингов доклад на Европейската комисия, като видя в него едно интересно българско качество на „бягане на чиновници от Министерството на правосъдието в Брюксел”.

„Искаме да направим нещо, обаче така го правим, че да омаскарим всички”, допълни Роман Василев.

Според него системите на правораздаване между България и Румъния не са много различни и той не е убеден, че Румъния има по-добри резултати от нас. Бившият прокурор припомни осъдените български политици Фидел Беев, Владимир Кузов, както и още 7-8 съдии, прокурори, директори на агенции.

„Занимаваме се непрекъснато със закъсняващите влакове, но не и с тези, които идват навреме”, посочи Василев.

Изтеклите в публичното пространство записи с разговора на двете магистратки Янева и Ченалова Роман Василев отказа да коментира с аргумента, че това е „изключително ниско булевардно ниво”.

„Не знам защо тръгваме да се занимаваме. Много ниско е паднало нивото на този разговор. Аз съм много учуден от езика, който използват”, заяви Роман Василев е попита дали това ще реши проблемите на съдебната система. 

Той не отрече, че познава както Янева, така и Ченалова и че е водил разговори с тях.

По отношение на начина, по който той напусна прокуратурата преди няколко години, Роман Василев отказа да коментира съдебния акт, но попита в студиото защо журналистите не разследват какво е станало с разпореждането за веществените доказателства и 20-те хиляди евро, които е трябвало да бъдат отнети.

Припомняме, градският прокурор Роман Василев си изпусна нервите по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, като използваше по отношението на него репликата "ти си абсолютен престъпник". След това се разрази скандал, който доведе и от оттеглянето на Роман Василев.