Бившият заместник-градски прокурор на София, а сега редови обвинител в Апелативната специализирана прокуратура Роман Василев, напуска системата, съобщи БТА.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува заявлението му за напускане. От 16 гласували кадровици на съдебната власт - 15 бяха "за" и само един се въздържа. Той няма да е прокурор от 5-и август.

Един от скандалите, при който името на Василев нашумя, е свързан с ареста на бившия военен министър Николай Цонев. При задържането му Василев ръководеше акцията, когато на Цонев бяха поставени белезници в сградата на Военномедицинската академия.

По време на ареста Василев се обърна към Цонев със следните слова: "Ще бъдете обвинен в престъпление корупционно и тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги (обръщение към служителите на ГДБОП, бел. ред.), като за всеки един престъпник, както трябва - долу на земята!"

Василев през годините всъщност се радва на завидна медийна популярност. Той е в Софийска градска прокуратура от преди около 10 години, а в един момент дори бе неин временен ръководител, след отстраняването на Николай Кокинов. В началото на тази година той бе преместен спецпрокуратурата.