Съдии излязоха на протест пред Висшия съдебен съвет, съобшава bTV.

Те имат подкрепата и на адвокатите.

Магистратите негодуват срещу новата единна информационна система на съдилищата, която е в процес на въвеждане.

Според тях софтуерът досега е бил много по-бърз и е действал само с 10 натискания, докато сега са необходими между 35 и 50 натискания.

Проф. Михаил Константинов изрази мнение, че системата най-после е на добро европейски ниво.

Проверяват единната информационна система на съдилищата

Проверяват единната информационна система на съдилищата

Била тромава и давала много грешки според съдии

От своя страна съдия Константи Кунчев обясни, че новият софтуер предвижда неспецифични за съдиите задължения, а именно, да попълват нерелевантна и незаконосъобразна информация. "Системата я събира и изисква от съдиите те да я попълват , което затруднява работата на нашите колеги. А те искат да правораздават със система, която улеснява работата им. Опростява стъпките им и спестява времето им от канцеларо-административни дейности", посочи той.

Кунчев допълни, че е подготвено обръщение на 147 съдии към всички членове, съдии и служители в страната, в което се настоява новата система да бъде преработена, преди да бъде пусната. Това ще бъде второто внасяне на недоволство от страна на съдиите във ВСС за новия софтуер.

Въвеждат поетапно единна информационна система в съдилищата

Въвеждат поетапно единна информационна система в съдилищата

Във всички съдилища системата трябва да заработи до края на септември

Членовете на Адвокатския съвет в Пловдив излязоха с официална позиция, в която заявяват, че новата електронна система затруднява изключително много работата на съдилищата и адвокатите и на практика ефектът от нейното внедряване е противоположен на прокламираните при разработването ѝ цели - оптимизиране на работата, повишаване на бързината и качеството на обслужване на гражданите, улеснен достъп до обществена информация.

Така разработената и въведена система ни отдалечава, а не ни приближава до целта да се въведе пълноценно електронно правосъдие, категорични са те.