Съдии от районни съдилища в Русенския съдебен район предлагат кандидатурата на Мирослав Архангелов Йорданов - съдия в Районен съд - Русе, за изборен член на Висшия съдебен съвет.

Той е съдия с дългогодишен стаж в съдебната система и значителен професионален опит, притежава авторитет на професионалист и безпристрастен магистрат и се отличава с прецизност и взискателност в работата. Той отстоява принципни позиции с толерантност и умение за вслушване в чуждото мнение и становище, и умее да работи в колектив.

Съдия Йорданов спазва правните и етични норми, проявява дискретност в професионалните и личните си отношения, и се ползва с уважението и доверието на колегите си.

Те обръщат внимание на неговата съпричастност към обществения живот на гр. Русе, където е вземал участие в организирането на обществени мероприятия за изява на талантливи деца и юноши.

Предложителите считат, че като магистрат със значителен професионален опит, притежаващ висок морал и делови качества, като бъдещ член на Висшия съдебен съвет "ще допринесе със своята работа за отстояване независимостта на съдебната власт, защита на интересите на магистратите и изграждане на положителна нагласа в обществото към органите на съдебната власт и ВСС".

Съдии от съдилищата в съдебния район на Апелативен съд - Велико Търново, предложиха за изборен член на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Янко Янев - председател на същия съд.

Той има дългогодишна юридическа кариера в различните нива на съдебната система и богат административен опит като председател на Районен съд - Дряново, заместник-председател на Окръжен съд - Велико Търново, а впоследствие и като председател на Апелативен съд - Велико Търново.

Като административен ръководител на този съд той е реформирал дейността му, налагайки спокойна и творческа обстановка за работа, и се е утвърдил като добър и уважаван човек и ръководител. "Фактът на възходящото му професионално развитие е доказателство за това, което прави логично издигането на неговата кандидатура за изборен член на Висшия съдебен съвет", посочват колегите му.

Те се мотивират с изключителната компетентност и професионална квалификация на съдия Янев, поради което неговите съдебни актове се отличават със задълбоченост, точност и справедливо прилагане на закона. Кандидатът се ползва с голямо уважение и авторитет сред магистратите от съдилищата в съдебния район, изградени посредством притежаваните от него висока нравственост, почтеност и морал, на следваните етични стандарти и принципно поведение.

Той е спечелил доверието на колегите си, че в качеството на изборен член на ВСС би изпълнявал пълноценно, обективно и отговорно задълженията си, като отстоява съобразени със закона и морала принципи при обсъждане и вземане на ръководни решения.

Мирослав Милчев Начев - втори мандат председател на Окръжен съд - Кюстендил, е номиниран от магистрати от същия съд за изборен член на Висшия съдебен съвет.

В предложението те акцентират, че кандидатът съчетава заложените в закона изисквания за професионален опит като магистрат и като административен ръководител. Той се ползва с уважение, демонстрира отлично познаване на проблемите на органите на съдебната власт и на отделния магистрат, включително възможностите за тяхното разрешаване.

Дългогодишният професионален опит в съдебната система, включително като административен ръководител, му позволява задълбочен и информиран поглед относно дейността на районните и окръжни съдилища, по въпросите за натовареността на магистратите, за разпределението и организацията на работата, който се изисква за оптимизация на съдебната дейност.

В служебните му взаимоотношенията с други органи и институции, проличава заинтересоваността към общото развитие на системата и говорят за лоялност към нея.

"В досегашната си дейност като съдия Мирослав Начев последователно е отстоявал принципни позиции, основани единствено на вътрешното му убеждение и на разпоредбите на закона, запазвайки достойнство и ниво, поемайки върху себе си съпътстващите трудности, изявявайки твърдост на характера, почтеност и откритост", заявяват предложителите.

Според тях той не би пестил сили и енергия за