След "поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт", както се определя изборът от петък на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, Съюзът на съдиите в България призовава Пленума на Висшия съдебен съвет да определи нов временно изпълняващ длъжността.

Според съдиите изборът на временно изпълняващ длъжността Главен прокурор на Република България е извън компетентността на Прокурорската колегия на ВСС, тъй като следва да се прилагат по аналогия правилата за избор на главен прокурор - от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа, съгласно действащите в момента разпоредби на Закона за съдебната власт.

От Съюза на съдиите припомнят, че още в началото на скандала на върха на прокуратурата са поискали оставките и на Иван Гешев, и на Борислав Сарафов като главни участници в него, а и в разкритите от тях самите механизми за неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително и върху членове на самия Висш съдебен съвет.

От съюза на съдиите припомнят, че съществуват редица съмнения по отношение на Борислав Сарафов предвид и изнесените в медиите данни за дружески срещи в ресторант "Осемте джуджета с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023 г. досега - множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност. Припомня се, не на последно място, че срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили във ВКС две уведомления по реда на чл. 411а и сл. от НПК (Глава тридесет и първа от НПК относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник) за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор.

"След като обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата - Прокурорската колегия си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано", пише в позицията.

В нея се призовава за избор на нов главен прокурор, което да стане след публично обсъждане и излагане на ясни мотиви, като за временно изпълняващ длъжността да бъде избран прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет и който да е извън кръга на заместниците на отстранения Иван Гешев.

Съюзът на съдиите настоява за пореден път съдебните кадровици незабавно да прекратят изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет. Самият избор от петък се определя, че е станало при наличие на неопровергани по убедителен начин съмнения и за изземване на правомощия от Пленума на ВСС.