Още е рано да вдигаме наздравица за успех на съдебната реформа и върховенството на закона у нас.

Позицията е на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, с която те се обръщат към Висшия съдебен съвет и отклоняват поканата да участва в тържественото честване на двадесет и петата годишнина от създаването на органа, което се състои днес в резиденция „Бояна”.

Годишнината съдиите използват обаче, за да призоват членовете на Висшия съдебен съвет да пазят достойнството на българските магистрати и своето собствено достойнство.

Съюзът на съдиите благодари на онези членове на Висшия съдебен съвет, които са подкрепяли подготовката на редица положителни законодателни промени в последно време, но с голямо съжаление отбелязват, че Висшият съдебен съвет с действията си досега във всички свои състави не успява да изпълни основната си конституционна задача – да осигурява и отстоява независимостта на съдебната власт.

Отчасти това се дължи на конституционното устройство на органа, при което не е постигнат международният стандарт за независимост, а именно членовете на върховния орган за управление на съдебната власт, избрани от професионалната квота, числено да превъзхождат значително избраните от парламентарната /обществената/ квота, посочват съдиите и допълват, че при настоящата липса на ясни правила, по които се номинират кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, е много трудно тези членове да твърдят независимост от политическите партии, които са ги номинирали, независимо от квалифицираното мнозинство за избор в парламента, посочват от Съюза на съдиите.

Според съдиите обаче дори и при настоящата несъвършена структура на органа, както във всички човешки дела, личният морал и професионалната способност на отделния човек се оказват решаващи качества за доброто функциониране на Висшия съдебен съвет.

Съдиите пожелават на настоящия състав на Висшия съдебен съвет през оставащото кратко време от мандата му, както и на следващия състав, да възстанови доверието на магистратите и на българските граждани във Висшия съдебен съвет и съдебната власт и отправят 6 препоръки към ВСС:

- Да осигурява и отстоява независимостта на органите на съдебната власт и на отделния съдия от непрестанните опити на политици и бизнесмени да повлияват резултатите по конкретни дела или изборите на административни ръководители, чрез които да се преследват същите незаконни цели.

- Да приема предложенията на общите събрания на съдиите за избор на председатели на съдилища като сигурна гаранция за успешен управленски мандат.

- Да разкрива и преустановява съмнителни лобистки практики на свои отделни членове.

- Да възприема със загриженост критиките на Европейската комисия, да предприема мерки за изпълнение на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка и да не преследва магистратите и професионалните сдружения, които са имали смелостта на говорят истината.

- Да организира прозрачни и честни конкурси в съдебната система, а практиката по налагане на дисциплинарни наказания на магистрати да бъде пример за последователност, логика и справедливост.

- Да поддържа връзки с редовите магистрати и да ги поощрява да споделят проблеми в работата си от всякакво естество.

- Публичните заседания на Висшия съдебен съвет, излъчвани пряко в интернет и следени ревностно от медиите, да станат образец за висока култура на професионален дебат без прояви на агресия, без лични нападки.