Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са изпратили становище до председателя на Народното събрание и до правната комисия към парламента относно промените в Закона за съдебната власт.

Върховните съдии категорично възразяват против предложените изменения на основния устройствен закон на съдебната власт, като сочат четири съображения и настояват за преосмисляне на внесения законопроект след задължително обществено обсъждане.

Без спорове депутатите промениха Закона за съдебната власт
Обновена

Без спорове депутатите промениха Закона за съдебната власт

На първо четене

Припомняме, депутатите вчера без спорове и с почти пълно мнозинство от присъствалите в пленарна зала приеха промените на първо четене. Според депутатите промените целят повишаване на гаранциите за независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, както и премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт.

С цел гарантиране на пълен политически неутралитет на магистратите се предлага отнемане на възможността магистратите да могат да бъдат членове на избирателни комисии.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Със законопроекта се въвеждат промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители. С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.