Разбира се, че се притесних, целият състав се притесни, но действахме според доказателствата. Не работим с предположения, нито имаме право да назначаваме допълнителни експертизи. Това обясни съдия Таня Гьонева Коева пред журналисти в първата си реакция след като вече няколко дни има много въпроси към съда и прокуратурата в Стара Загора.

Случаят с накълцаното с макетно ножче 18-годишно момиче, допълнително със счупен нос и остригано жестоко с машинка, потресе българската общественост, но и зададе редица въпроси към съдебната система.

Съдия Гьонева потвърди, че решението на съда е взето законосъобразно, въпреки че към доказателствата са били приобщени и снимки. Решението обаче е взето на база на това, което е внесено по делото като доказателства и заключението на съдебния медик - "не оспорвам неговата компетентност", заяви Гьонева.

От неговата експертиза се убеждаваме дали е средна телесна повреда, за да може да бъде взето решение, записано е, че е временно разстройство на здравето, но неопасно за живота.

"Колкото и стряскащо и възмущаващо за общественото мнение - законодателят го квалифицира като лека телесна повреда", посочи Гьонева, настоявайки, че от изключителна важност са именно съдебно-медицинските експертизи - "Доказателствата не подплатиха обвинението за средна телесна повреда."

Съдът не разполага и с правомощията да прави собствено или допълнително разследване, а делото върви по бързата процедура и подлежи на незабавно произнасяне.

Екип прокурори се заема с "фактическата и правна сложност" на накълцаното момиче от Стара Загора

Екип прокурори се заема с "фактическата и правна сложност" на накълцаното момиче от Стара Загора

Разследването по случая се ускорява

До съдия Гьонева застана и председателят на съда Красимир Георгиев, който заяви: "Убеден съм, че съдебният състав, единодушно подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е взел това решение. Съдебният акт е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представители на Окръжната прокуратура."

Съдия Гьонева отхвърли възможността да подаде оставката си. "Няма да подам оставка, обичам работата си. Благодаря на всички, които ме подкрепиха в това изпитание. Колегите ми знаят как работя, без да се хваля".

Заяви и че подкрепя протеста чисто човешки, но върши работата си професионално и съвестно. Също така призова медиите да не преминават една граница, тъй като това би довело до много сериозни последствия - не уточни нито коя и каква граница, нито какви последствия.

Прокуратурата проверява лека ли е телесната повреда на обезобразеното момиче

Прокуратурата проверява лека ли е телесната повреда на обезобразеното момиче

За да прецени дали да поиска пак арест за извършителя