Съдия Костадинка Костадинова бе разпределена от системата за случаен подбор за председател на състава, който ще гледа делото срещу бившия вицепремиер Симеон Дянков, екс министъра на икономиката Трайчо Трайков, бизнесмена Иво Прокопиев, изпълнителния директор на "Булброкърс" Радослав Рачев и служителите на дружеството Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Всички те ще отговарят за приватизацията на държавния дял на ЕВН, направена през 2011 г.

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Определи го като абсурдно

Делото бе разпределено от зам.-председателя на СГС и ръководител на наказателното отделение Даниела Борисова. По думите й настоящото дело е критерийно - има 6 обвиняеми, 66 свидетели и 94 тома доказателствен материал.

Съдия Костадинка Костадинова стана известна покрай делото за пране на пари срещу сочения за кокаинов крал Евелин Банев -Брендо. Законовият срок, в който съдия Костадинова трябва да насрочи първото заседание по делото, е 2 месеца. Законът предвижда и възможност съдията да поиска месец отсрочка.

Припомняме, ексминистърът на икономиката в първото правителство на Бойко Борисов, Трайчо Трайков е обвинен за безстопанственост, от която държавата е била ощетена с над 20 млн.лв.

Прокуратурата обвинила Трайчо Трайков в безстопанственост

Прокуратурата обвинила Трайчо Трайков в безстопанственост

Това стана ясно от коментар на Трайков в профила си

За престъпления по служба по това дело пред Темида ще се изправи и бившият финансов министър Симеон Дянков.

Бизнесменът Иво Прокопиев пък умишлено е улеснил Дянков да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията на дялове от дружеството.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" е обвинен за злоупотреба с доверие като консултант и на двете страни.

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков
Обновена

Прокуратурата обвини и Прокопиев заедно с Трайков и Дянков

Иво Прокопиев е с мярка за неотклонение "Подписка"

През януари тази година на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи като аргумент за обвинението, че по предложение на двамата бивши министри парите от продажбата на акциите не са постъпили в Сребърния фонд на Държавната консолидационна компания.

Така, по думите на Арнаудова, на практика са ощетени българските пенсионери въпреки законовата регламентация за това, че средствата от приватизация на държавни дружества в България ще отиват в държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.