Бившият енергиен министър Трайчо Трайков е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за опазване на имуществото. В резултат на това е настъпила щета в размер на близо 21 млн. лева. Това обяви на брифинг говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Обвинението е за умишлена безстопанственост. 

Тя обясни, че Трайков е обвинен за това, че в периода май 2011 - юни 2011 г., в качеството си на министър на енергетиката и принципал на ЕВН-България Електроразпределение и на Държавната консолидационна компания, не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и е дал съгласие за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството.

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Обвинението срещу мен е съшито с бели конци, недоволства Трайчо Трайков

Определи го като абсурдно

Трайчо Трайков е извършил това в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция.

През юли 2011 г. е сключен договор с фирмата "Булброкърс", която трябвало да направи анализ. Фирмата обаче използвала грешна формула. В края на ноември анализът е внесен в Агенцията за приватизация и през декември е одобрен и в края на месеца е проведен закрит аукцион за продажбата на акциите.

Прокуратурата обвинила Трайчо Трайков в безстопанственост

Прокуратурата обвинила Трайчо Трайков в безстопанственост

Това стана ясно от коментар на Трайков в профила си

Арнаудова уточни, че анализът трябвало да бъде извършен от независими оценители. По думите й, от "Булброкърс" са заблудили възможните купувачи с невярното обстоятелство, че ЕВН няма намерение да изкупува дела на държавата, а такова намерение е имало.

Ексминистърът на енергетиката ощетил българските пенсионери, тъй като приходите трябвало да постъпят в Сребърния фонд. Вместо това, те отишли в Държавната консолидационна компания, а после в централния бюджет под формата на дивидент.

И Симеон Дянков влиза в списъка с обвинени от прокуратурата
Обновена

И Симеон Дянков влиза в списъка с обвинени от прокуратурата

Вероятно ще бъде обявен за общодържавно издирване

Хората от Агенцията за приватизация, които са извършвали сделките, получавали указания от министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков за действията, които да извършват, стана ясно от думите на говорителя на Сотир Цацаров. Това е установено от свидетелски показания.

Разследването е стартирало през 2014 година. Делото е 88 тома. Разпитани са над 50 свидетели и са изготвени около 20 експертизи.

Трайков е с мярка "подписка".

От Софийската градска прокуратура разпространиха подробности във връзка с обвинението. Трайчо Трайков е привлечен като обвиняем на 28 декември. Нанесените от действията му щети са в размер на 20 829 200.00 лева.

Досъдебното производство на Софийска градска прокуратура е образувано на 17 април 2014 г. срещу управляващия и представляващ "Булброкърс" ЕАД за злоупотреба с доверие, както и срещу длъжностни лица от състава на МИЕТ, за умишлена безстопанственост .

Предвидените за продажба 51 612 акции представлявали 33 % капитала на дружеството. Мажоритарен собственик вече на "ЕВН България Електроразпределение" АД е ЕВН АГ Австрия. През 2004 г. ЕВН АГ Австрия е придобил 67% от капитала на дружеството при цена на една акция 1412, 375 евро.

След проведена процедура за избор на инвестиционен посредник за продажба на пакет от 51 612 акции с номинална стойност 10 лв. всяка, представляващи 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, на 19 юли 2011г. бил сключен договор с "Булброкърс" ЕАД. С договора Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) възложила на "Булброкърс" ЕАД дейности по подготовката на приватизационната сделка, както и изготвяне на "анализ за определяне стойността на предложените акции от капитала на дружеството".

В нормативната уредба не фигурира понятието "анализ за определяне стойността на предложените акции", а "приватизационна оценка".

Приемането на оценката не е извършено по установения законов ред, а минималната начална продажна цена на една акция била занижена от 1777,48 лв. на 1373,92 лева.

Припомняме, в края на миналата година прокуратурата обвини трима бивши министри на енергетиката - Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев покрай разследването на плащанията покрай АЕЦ "Белене".

Освен тях бяха обвинени и министрите Петър Москов (покрай бартера на ваксини с Турция) и Николай Ненчев за ремонта на МиГ-овете.