Окръжна прокуратура-Разград е предала на съд 62-годишен бивш заместник-кмет на Община Кубрат и 65-годишен управител на фирма за документна измама, с която са ощетили Община Кубрат с пари в особено големи размери. Бившият. зам.-кмет е привлечен към наказателна отговорност и за това, че като длъжностно лице на което е възложено да разходва и отчита имущество, не положил достатъчно грижи за възложената му работа и от това последвали значителни щети за Общината, съобщиха от държавното обвинение.

Управителят на фирма имал договор с Община Кубрат, сключен през септември 2005 г. за срок от 10 години. Договорът бил засъбиране, извозване и обезвреждане на твърди битови отпадъци, поддържане на депо за боклук и почистване на незаконни сметища.

Злоупотреби за 200 000 лв. установени в онкоболницата в Благоевград

Злоупотреби за 200 000 лв. установени в онкоболницата в Благоевград

Кметът обвинява бившия вече финансов директор на лечебното заведение Георги Календерски

Заплащането по договора се извършвало въз основа на двустранно подписани протоколи за приемане на извършената работа и фактура. Тези документи били изготвяни и подписвани от обвиняемите. Зам.-кметът трябвало да осъществява и контрол на извършената работа, но това не се случвало. Двамата ежемесечно подписвали протоколи, в които били посочени завишени количества на събрани и извозени отпадъци, като така от общинския бюджет били заплащани по-големи суми за предоставената услуга без реалния обем на свършената работа да отговаря на фактурирания.

Бившият зам.-кмет не положил достатъчно грижа за възложената му работа, което се изразявало в неосъществен контрол от негова стана и поемане на задължения, подписвайки първични документи ,издавани от изпълнителите. Той не сравнявал количествата, които са отразявали съвместно с другия обвиняем, и тези, които били посочвани като реално приети от депото.

Отстраниха кметицата на Борован заради конфликт на интереси

Отстраниха кметицата на Борован заради конфликт на интереси

ВАС се произнесе още през юни...

За пет години Община Кубрат била ощетена с 1 259 228,19 лева, заплатени за дейности по сметосъбиране и сметоизвозване в града и околните села, без реално да са извършени посочените в документацията обеми на работа.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Специализирания съд. Ако бъдат признати за виновни двамата могат да бъдат осъдени на 10-20 години затвор, а по второто обвинение зам.-кметът може да получи и наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 до 10 години.