Във Варненския окръжен съд е внесен обвинителен акт срещу четирима души, източвали карти с данни на израелски банки за луксозни покупки и нощувки. Това съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

На подсъдимата скамейка на 4 септември ще седнат руснак, естонец и двама българи.

Те са обвинени, че са използвали платежен инструмент или данни от него, без съгласието на титуляра.

Варненската окръжна прокуратура е повдигнала обвинения на естонеца Шарашенидзе и за прокарване в обръщение на подправени платежни инструменти.

И четиримата подсъдими са осъждани, посочват от прокуратурата.

Единият от варненците и естонецът се запознали във френски затвор. Там двамата изтърпявали ефективни присъди за източване на банкови карти. След като излязъл на свобода, естонецът продължил с престъпната си дейност. Той купувал банкови карти от интернет сайт и след това записвал данните им върху магнитната лента на гифткарти, които се ползвали в различни търговски обекти чрез ПОС-терминали и без използване на ПИН-кодове.

Преди три години естонецът и руснакът Шеенн решили да осъществяват престъпната си дейност в България. Намерението им било да купуват с подправените карти скъпи вещи, да заплащат с тях ползвани услуги или да ги продават на трети лица срещу пари.

Във Фейсбук естонецът се свързал с единия от варненците, за да го уведоми за идването си. С негово съдействие руснакът и естонецът били настанени в апартамент в комплекс „Иглика“ на Златни пясъци. Варненецът им помогнал да закупят 30 гифткарти с наличие в тях на сумите от 20 лева от МОЛ – Варна. След като източили паричните суми в тях с имитиращи покупки в магазина на свидетел по делото, записали върху магнитните им ленти данните от няколко израелски банки. Към престъпното трио се присъединил и другият варненец и така четиримата станали неразделни.

С неистинските карти от 5 февруари до 7 март 2013 г.подсъдимите плащали нощувките си, купували си скъпи очила „Келвин Клайн“, „Прада“, плащали сметките си в заведения и бензиностанции.

При претърсване на апартамента в комплекс „Иглика” служителите на реда открили и иззели над 10 банкови карти, флашпамет и лаптоп. Били открити програми за прехвърляне на данни върху магнитните ленти на гифткартите, стотици файлове с банкови данни, доказващи престъпната им дейност.

Естонецът Шарашенидзе изготвял неистинските банкови карти, а заедно използвали ментетата, с които пазарували в скъпи оптики, плащали нощувките си в петзвездни хотели, дори сандвичите и напитките в различни оборотни заведения.

Руснакът Шеенн е обявен за общодържавно издирване, но не е открит. Въпреки отсъствието му, от април тази година той е привлечен като обвиняем.