Районна прокуратура-Пловдив е внесла, на 6 март, обвинителен акт в съда, спрямо Иван И., на 48 г. и Константин И., на 23 г.

Двамата са отглеждали и тренирали животни за боеве - престъпление по чл. 325а ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в гр. Пловдив - в парцел с двор и производствена сграда, двамата обвиняеми отглеждали и тренирали 50 кучета от породата "Питбул" за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол. Животните са третирани с медикаменти - с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като "метан", "тестостерон", "декадурабулин" и с други лекарства.

Събраните доказателства сочат, че двамата обвиняеми са отглеждали, тренирали и подлагали животните на специален хранителен режим. Този режим бил различен за всяко едно куче с оглед неговата възраст, както и това дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв.

В производствената сграда е открита и конструкция от метални елементи и дъски под формата на квадрат, с височина на стените около 90 см. На място били установени два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е открита кръв.

По делото са разпитани свидетели, назначени и изготвени са няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска, с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог.

От експертизата е установено, че силният страх, който показват питбулите и тяхната агресивност, сочат за една определена целенасоченост при обучението им, а именно за бой със себеподобни.

В тази насока са и изводите, направени относно използваните хранителни програми, както и прилаганите медикаменти.

От момента на изземването, кучетата са настанени в ОП "Зооветеринарен комплекс"-гр. Пловдив.