Съдят 42-годишния С.С. за измама за осигуряване на работа в чужбина, съобщи прокуратурата.

Той поддържал заблуждение у мъж и жена от Варна, с което ги измамил парично, като случаят не е маловажен.

През пролетта на 2020 г. потърпевшите мъж и жена решили, че искат да работят в чужбина и започнали да търсят начин да заминат за Великобритания. Те разбрали, че обвиняемият С.С. организирал заминавания на българи в страната и спомагал намирането на работа там, намерили координатите му чрез позната и се свързали с него.

42-годишният мъж решил да въведе в заблуждение двамата варненци, в резултат на което по неправомерен начин да получи определена парична сума, която да му бъде платена от тях за услуги и съдействие, които той нямал намерение да осъществява. За целта обвиняемият обяснил на потърпевшите невярното твърдение, че можел да им съдейства за намирането на работа във Великобритания във ферма за плодове, да им закупи билети до Лондон и да им осигури трансфер от летището до местоработата им.

В периода от 30 май до 2 юни 2020 г. между потърпевшите и С.С. течала комуникация основно по телефона или чрез електронни приложения. Мъжът и жената изпратили снимки на личните си документи за самоличност на обвиняемия и извършили банкови преводи на пари по неговата сметка за 1240 лева.

След като получил исканата сума обвиняемият спрял да отговаря на телефонните обаждания, изключил телефона си и двамата варненци разбрали, че са станали жертви на измама.

Предстои делото срещу 42-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане. Ако бъде признат за виновен, той може да отиде в затвора за срок от една до осем години.