51-годишен мъж се изправя пред съда за контрабанда над 46 кг канабис през КГПП - Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Случаят е от 08 юни 2023 г. На тази дата около 05:30 часа водачът пристигнал на граничния пункт от Гърция с товарен автомобил, който се е състоял от влекач и прикачено полуремарке. Обвиняемият работел като шофьор на товарен автомобил за международни превози в търговско дружество.

Направена му била проверка, при която той предоставил на митническия инспектор международна товарителница. В документа били отразени изпращач на стоката, получател и превозвач. Товарът бил разпределен на палети - 61 броя. За място и дата на натоварване било посочено Жирона, Испания - 5-ти юни 2023 г., а за разтоварен пункт - София.

След като сканирал камиона с мобилно рентгеново устройство, служителят на Агенция "Митници" анализирал изображението и констатирал наличие на фабричен улей в пода на товарното помещение на полуремаркето и аномалия в неговата плътност.

Това наложило извършване на допълнителна физическа проверка. За целта митническите служители отстранили металната пломба, с която било запечатано полуремаркето, като свалили и няколко пакета от превозваната стока.

Установеният улей бил покрит с капак, съставен от 22 части, представляващи специално изработени кутии от дървен материал с допълнителни капаци. В 18 от тях били открити прозрачни пакети, съдържащи суха зелена растителна маса с остър мирис на канабис. При извършен полеви наркотест веществото реагирало положително на канабис /марихуана/.

Общото количество на наркотичното вещество, разпределено в 84 пакета, е 46,170 килограма, на стойност 168 320 лева.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Хванаха 46 килограма марихуана на граничния пункт Кулата

Хванаха 46 килограма марихуана на граничния пункт Кулата

Наркотиците са били укрити в пода на товарно полуремарке