Съдят мъж за убийство в с. Коларово, съобщава прокуратурата.

През периода 2008 г. - 2014 г. обвиняемият мъж живеел на семейни начала с А.К. в дома на родителите й в с. Коларово, община Петрич. От съвместното им съжителство им се родила дъщеря. Агресивното поведение на мъжа и упражнявания от него тормоз спрямо А.К. и майка й станали повод за окончателната им раздяла.

Обвиняемият се върнал да живее при родителите си в с. Самуилово, а междувременно продължил да оказва психически и физически тормоз спрямо двете жени - изпращал им заплашителни съобщения, чупел прозорците и други вещи, нанасял им побой. Постоянно следял майката на детето си, заплашвал я с убийство, настоявал за родителските права над дъщеря им. Пострадалите жени нееднократно подавали жалби, като спрямо мъжа имало издадена ограничителна заповед. След отмяната й той станал още по-ожесточен.

След като А.К. започнала връзка с Г.Р., обвиняемият насочил агресията и срещу него - заплашвал го с убийство по телефон, показвал му недвусмислени жестове с ръка.

Обезпокоен от поведението на Б.А., мъжът променил всекидневните си навици и начина на живот - оставял лампите да светят денонощно, паркирал автомобила си на друго място, направил ограда на двора на къщата. Споделял с близките тревогите си, свързани с отправяните от обвиняемия заплахи.

Влошените отношения на мъжа. с. А.К. и Г.Р. затвърдили замисъла му да ги убие. Той започнал да планира действията по изпълнение на заканите си. Заел се с въпроса за снабдяване с оръжие, тъй като вследствие съдебното решение по дело, водено срещу него за домашно насилие, му били отнети разрешенията и притежаваните оръжия и боеприпаси.

Обвиняемият отлично проучил не само тази тема, но и криминалистическите аспекти - изготвяне на версии за разследване, изграждане на алиби. В компютъра си държал файлове с обяснения относно изработване на оръжия и боеприпаси.

Интересувал се от закупуването на различни приспособления за стрелба и събрал информация за произвеждане на изстрели по подвижна цел от далечно разстояние, използването на мерник и оптика на карабина.

За изготвяне на пушка, тип нарезна карабина, мъжът използвал услугите на различни майстори, които му изработили детайли и части за нея - цев, мерник, приклад, резба и други елементи.

След снабдяването с оръжие, обвиняемият решил да си създаде алиби - наличие на писмени доказателства за напускането на територията на България по време на извършване на престъплението.

На 27.10.2016 г. мъжът бил закаран от негов познат до с. Ново село в Северна Македония. Върнал се в България, заобикаляйки ГКПП, за да не бъде регистриран в системите за граничен контрол.

Вечерта на 31.10.2016 г. мъжът проследил Г.Р. Заел удобна позиция за стрелба в нивата до асфалтовия път, свързващ с. Коларово и с. Самуилово, зад каменен блок до дърво на разстояние около 75 метра от дома на Г.Р.

Около 23,10 ч., когато мъжът стигнал площадката пред входната си врата и се навел да я отключи, обвиняемият насочил огнестрелно оръжие срещу него и произвел изстрел. Смъртта на пострадалия настъпила почти мигновено.

Застреляха мъж с карабина в петричко село

Застреляха мъж с карабина в петричко село

Убит е пред дома си

Незабавно обвиняемият напуснал местопроизшествието, а скоро след това и територията на България. Установил се на територията на Северна Ирландия, където се намира понастоящем.

От изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта на Г.Р. се дължи на пронизващо огнестрелно нараняване до остра кръвозагуба, вследствие на установените увреждания на големи кръвоносни съдове.

По делото са били извършени множество експертизи - комплексна медико- балистична, балистична, компютърно - техническа, ДНК, физикохимична.

На основание издадена Европейска заповед за арест извършителят на убийството е бил задържан на летището в гр. Белфаст, Северна Ирландия.

Предстои делото да продължи в съда.