Районната прокуратура в Смолян обвини 29-годишен мъж за извършването на телефонни измами.

Мъжът бил заловен през месец март тази година. Жертвите на ало-измамите били подведени по позната схема "съдействие на полицията".

Установено е, че на 15 март непознат се обадил по телефона на 79-годишна жена, представяйки се за полицай. Той казал на жената да събере всичките си пари и да ги скрие във фризера, защото наблизо имало телефонни измамници. Жената послушала непознатия.

Малко по-късно друг непознат се обадил на възрастната жена. Непознатият започнал да заплашва старицата, че ще ѝ "отрежат краката", ако не предостави спестяванията си.

Веднага след това отново се обадил "полицая", който казал на жената, че трябва да съдейства на полицията. За целта жената трябвало да остави парите си на входната врата. Пенсионерката отново послушала непознатия мъж и оставила сумата от 2 000 лв. в плик, закачен на входната врата.

Междувременно обвиняемият по делото получил обаждане, с което бил инструктиран да отиде на адреса на старицата и да вземе оставените пари. Мъжът изпълнил инструкциите.

Той обаче бил разобличен заради друга измама - на 15 март в Смолян 45-годишна жена била измамена по същата схема. Непознат ѝ се представил за майор от полицията и поискал "съдействие" от жената.

Малко след това жената получила обаждане от "нейн далечен роднина", който поискал голяма сума пари за лечение на болест. Жената била предупредена от псевдополицаите, които след това ѝ се обадили и казали да постави всичките си спестявания в найлонова чанта.

Непознатият обяснил, че в района имало разположени цивилни полицаи и снайперисти. Жената повярвала и събрала сумата от 27 600 лв. В торбичката жената сложила още 90 грама златни дамски накити и оставила торбичката на пейка пред блока.

Междувременно обвиняемият Иван Б. Получил инструкции да събере парите на жената. Той отишъл с такси и взел парите и бижутата, възлизащи на около 32 000 лв.

Обвиняемият получил и инструкции да отиде в София и да остави парите между две тухли. Той трябвало и да отдели за себе си сумата от 2 170 лв.

На 16 март мъжът е бил арестуван от органи на МВР. Мъжът е бил задържан за постоянно в затвора в Пловдив. Предстои Районният съд в Смолян да насрочи дата на първото заседание по делото.