С обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен на съд са предадени четирима мъже, които придобили и държали с цел разпространение, прекурсори за производство на наркотици.

Обвиняемите 42-годишният Е. А., 53-годишният Е. К., двамата от Нови пазар и 45-годишният Р. Н. и 26-годишният мусин А. А. от Добрич, ще отговарят пред съда и за контрабанда през границата на прекурсорите в особено големи размери.

Петият участник - М. М., починал по време на разследването.

Подсъдимите купуват от Истанбул 14 000 блистера лекарствено средство на стойност 25 000 евро, което възнамеряват да изнесат в Полша. Стоката е транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката, полицията иззела доставеното лекарство.

Назначени са физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза, които установяват че 194 264-те бели таблетки съдържат псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг. От това количество, може да се произведе 23,079 кг метамфетамин.

Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол според Закона за контрол над наркотичните вещества и прекурсорите.

Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

Трима от подсъдимите - Е.А., Р.Н. и А. А., са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.

Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.