Следовател от Следствената служба в Бургас е предаден на съд от специализраното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

Обвинителният акт срещу Иван Христов - следовател от Бургаската окръжна прокуратура в Несебър бе внесен в Софийския градски съд. Срещу него има две обвинения за упражнена принуда към двама полицаи от "Охранителна полиция" в Несебър.

Обвиняемият несебърски следовател Христов е с мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде признат за виновен по повдигнатите му две обвинения Христов, може да лежи в затвора от 2 до 8 години.

На 07 юни 2016 г. в курорта "Слънчев бряг" той като следовател е принудил всеки от двамата полицейски служители да не предприемат действия по служба след подаден сигнал за престъпление.

Христов е дългогодишен следовател в Несебър и по този повод бил служебно познат на служителите на местните полицаи. Той често споменавал пред полицейските служители, че в правомощията му е да води разследвания по подадени сигнали срещу тях и по негова преценка "може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите".

Същевременно обвиняемият Христов бил известен и като пряко ангажиран с дейността на заведението "Вира Тики Бар" в курорта "Слънчев бряг". Заведението е собственост на съпругата му, но реално с дейността му се занимавал обвиняемият, като почти постоянно бил на територията му.

Около полунощ на 06 юни 2016 г. заведението "Вира Тики Бар" е посетено от немски турист, който имал лични отношения с диджея. При проведения между двамата разговор, възникнал спор и немският гражданин си тръгнал малко след полунощ като заявил, че ще уведоми полицията.

На няколко метра по алеята пред бара го настигнал обвиняемият Христов и го напръскал със спрей, след което няколко души го нападали , нанесли му множество удари и му отнели лични вещи. След това се оттеглили към вътрешността на заведението.

Случайни минувачи станали свидетели на инцидента и веднага подали сигнал на телефона за спешно повикване 112. След нанесения побой пострадалият е оставен в безпомощно състояние на крайбрежната алея. На подадения сигнал реагирали двамата полицаи. След като разпитали свидетели, те искали да наложат незабавни процесуално-следствени действия по реда на чл. 212 ал.2 от НПК.

Според текста на закона: "Досъдебното производство се счита за образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването, когато се извършва оглед, включително освидетелстване, претърсване, изземване и разпит на свидетели, ако незабавното им извършване е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства, както и когато се извършва обиск при условията и по реда на чл. 164".

Още при пристигането им на местопроизшествието ги чакал обвиняемият Христов, когото те познавали като влиятелен следовател от Следствената служба.

През цялото време, докато полицейските служители изяснявали обстановката, той се намесвал в работата им, давал указания какво да запишат в докладната записка, изложил своята версия за събитията. Следователят дискредитирал свидетелите - очевидци, като твърдял, че са в нетрезво състояние. След това настоял да не се отразява присъствието му на местопроизшествието.

Съобразявайки служебното положение, вербалния натиск и пряката му намеса в хода на извършваната от тях проверка, а също и възможностите на Иван Христов като следовател да им навреди, като засегне тяхната професионална реализация, вместо да изпълнят служебните си задължения като докладват за извършено престъпление от общ характер, за да пристигне на място разследващ полицай и започне досъдебно производство.
Полицаите приключили проверката с докладна записка, в която изложили бегло констатираното и то без да опишат основното - присъствието на Иван Христов, неговите обяснения и активна намеса в действията им, съобщават от прокуратурата.

В същото време полицаите устно уведомили своите преки ръководители за събитията. В резултат на това незабавно било образувано досъдебно производство по случая.