Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Спас Василев, добил известност в социалните мрежи с името "Александър Николов", за извършена от него измама с предмет самолетни билети.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на СРП. В хода на производството на Василев е повдигнато обвинение, като му е определена мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването е приключено, като на 26 март 2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Василев.

Предстои делото срещу Василев да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд. В Софийска районна прокуратура се водят още две досъдебни производства срещу Василев, отново за извършени от него измами, пострадали от които деяния са множество лица. По тези дела разследването продължава, като се събират доказателства, необходими за разкриване на обективната истина.

Свидетелката Я. Б. познавала Спас Василев, тъй като му била учител по френски език от гимназията. Към 2011 г. Б. живее в Гренобъл, Франция, но поддържа контакти със свои бивши ученици, включително и с обвиняемия, който й разказвал, че е изкарал шестмесечен стаж на летището в Женева, както и че работел на летището в София (което обстоятелство не отговаряло на истината).

На 20 ноември 2011 г. Спас Василев се свърза с Б. чрез "Скайп" и я излъгал, че разполага с оферта на авикомпанията "Air France" за самолетни билети на атрактивни цени, по направление Лион-София - отворен билет /без предварително фиксирани дати/, на стойност 129 евро за билет.

Спас Василев нямал връзка с "Air France" - той не работел към тази компания, нито към друга авиокомпания или фирма, занимаваща се с продажба на самолетни билети и не разполагал с подобна оферта. Б. била заинтригувана от офертата и решила да се възползва от предложението му, като си поръча пет билета.

Тя не се усъмнява в думите на Василев, че работи на летище София, нито в истинността на предложената й оферта, тъй като имала добри впечатления от обвиняемия като ученик. Чрез три парични превода през Western Union от Гренобъл, Република Франция, Б. превежда на Василев общо 765 евро, за да си закупи пет отворени билета по направлението Лион - София - Лион.

Спас Василев остава в ареста

Спас Василев остава в ареста

Съдът уважи искането на прокуратурата

За да не се усъмни Б. в неговите действия, на 25 ноември 2011 г., Василев изпраща на Б. съобщение по електронна поща, като потвърждение на резервираните самолетни билети със съответните номера на билетите. Тези номера съответствали на номера на действителни билети, издадени от Air France, но били използвани от други пътници през предходната 2010 година.

Когато Б. решава да ползва билетите, за които е платила, се опитва /на неустановена дата през 2012 г. - след 26 септември 2012 г./ да се свърже с Василев, като нейните усилия завършват неуспешно. Тогава Б. се свързва Air France и им дава номерата на самолетните билети, изпратени й от Василев. От авиокомпанията я уведомили, че номерата отговаряли на билети, издадени за други пътници през 2010 г. и понастоящем не могат да бъдат използвани.

Междувременно Василев решава да си набави още средства по същия начин - заблуждавайки, че разполага с изгодни самолетни билети за различни дестинации. Василев, като клиент на "ПИБ" АД, познава свидетеля И. Р., който при провежданите служебни разговори споменава пред обвиняемия, че си търси самолетни билети. Василев обяснява на Р., че може да му помогне с намирането на по-добри оферти, като му заявява, че работи в Агенция за обслужване на полети.

На неустановена дата през 2012 г. /но преди 30 март 2012 г./ Спас Василев се свързва с Р., обяснявайки му, че може да му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа, по избор, срещу сумата от 500 лева, които билети Р. може да ползва, когато пожелае. С оглед запазване на билетите, Василев заявил на Р., че е необходимо да му преведе авансово част от сумата, поради което Р. превел по сметка на Василев сумата от 90 лв.

След като получил тази сума, Василев продължил да подържа контакт с Р., като в периода от 30.03.2012 г., до 10.06.2012 г. продължил да поддържа заблуждението - че ще му осигури пакет от десет самолетни билета до дестинации в Европа срещу сумата от 500 лева - като се свързал с него и му обяснил, че е нужно да получи още част от необходимата сума. Р. отново превел на Василев парична сума - този път в размер на 100 лв.

Спас от Кочериново признал пред ГДБОП, че е Александър Николов

Спас от Кочериново признал пред ГДБОП, че е Александър Николов

Спас Василев остава в ареста

В периода от 10.06.2012 г. /когато получил втория паричен превод/, до 09.10.2012 г., Василев продължил да поддържа контакт с Р., уверявайки го, че с двата парични превода си е осигурил запазването на пакета самолетни билети, които може да ползва, когато пожелае. В този период Р. решил да пътува за Дюселдорф, Германия, поради което се свързал с Василев и поискал четири самолетни билета за тази дестинация.

Обвиняемият му обяснил, че за да може да се възползва от пакета самолетни билети, следвало да преведе още 300 лева. Мотивиран по този начин, Р. превел по сметката на Василев 300 лв., на 09.10.2012 г. Тъй като Р. не получил потвърждение за резервацията, на 12.10.2012 г. се опитал да се свърже с Василев, но опитите му завършили безуспешно.