В Благоевград започва дело срещу собственици на кучета, нападнали жена. Районната прокуратура вече е внесла обвинителния акт, съобщават от държавното обвинение.

Кирил Х., Георги Х. и Стоилко Х. са обвинени, че не са положили достатъчно грижи за шест кучета, които са нанесли средна телесна повреда на жена.

През по-голямата част от годината Кирил живее в махала Хаджийска на симитлийското село Долна Железница. Там той има къща и в двора й отглежда стадо кози, ято кокошки и кон. Брат му Стоилко живее в друга къща в съседство.

Тримата обвиняеми са близки роднини. Те се грижели за шест кучета от неизвестна порода. Смятали, че в местността около махалата има чакали и вълци. Заради това се притеснявали те да не нападнат козите. Именно това била причината кучетата да са охранени така, че към април 2016 г. всяко от тях било с височина от 60 до 70 см.

Стопаните често държали животните отвързани. Те многократно проявявали агресивност и нападали хората, които идвали за отдих, селскостопанска работа или за да нагледат имотите си в махалата.

Имало дори случай, при който инкасатор на ЧЕЗ бил нападнат, докато си изпълнявал задълженията си.

Инцидентът, заради който тримата стопани ще седнат над подсъдимата скамейка, станал на 24 април 2015 г. Тогава пострадалата жена отишла да обработва зеленчуковата градина във вилата си, която се намирала в същата махала.

По това време кучетата били оставени без надзор и се намирали далеч от имотите на стопаните си. Глутницата се приближила незабелязано към жената и се нахвърлила върху нея.

Агресивните животни повалили жертвата на земята, заобиколили я от всички страни и започнали настървено да я хапят. Тя успяла с големи усилия да се отърве и да се скрие във вилата си.

Жената позвънила на брат си, който при пристигането си я заварил цялата окървавена. Жената се опитвала да спре кръвотечението, като превръзвала дълбоките рани с разкъсани чаршафи.

Жената била незабавно закарана в Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград. Раните от ухапванията на кучетата били много сериозни, поради което животът на пострадалата бил в опасност. Тя незабавно била оперирана. Впоследствие в "Пирогов" били направени няколко пластични операции.

Съдебно-медицинската експертиза показва, че кучетата са нанесли обширни и дълбоки рани от ухапвания по двете подбедрици, коленeте, ръцете, лявата китка, мишниците, както и допълнителното им инфектиране.

Жертвата не се чувствала напълно възстановена и месеци след инцидента и приложеното лечение. Тя отслабнала, сънят й бил нарушен. Освен това имала проблеми с храненето и високо кръвно налягане.

Междувременно стопаните на кучетата не проявила какъвто и да било интерес към нейното здравословно и психическо състояние.

Предстои съдът да насрочи първото заседание по делото срещу тримата стопани.