Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 66-годишна учителка по български език и литература от Долни чифлик, съобщава БНТ. Тя е обвинена за това, че се е занимавала с нелегални банкови сделки и държала златни и сребърни накити, придобити от престъпна дейност.

Според държавното обвинение тя предоставяла кредити с високи лихви на хора, които имали спешна нужда от пари.

Обвиняемата стопанисвала офис в центъра на Долни чифлик, където предоставяла кредити и приемала влогове. Отпусканите суми били обезпечавани с вещи на нуждаещите се от пари, а върху даваните суми начислявала лихви.

B много случаи, освен че предоставяли бижута, нуждаещите се от кредит подписвали и запис на заповед, с която безусловно се задължавали да заплатят на обвиняемата сумата, която тя им е предоставила и определената към нея лихва.

В хода на разследването било установено е, че обвиняемата не е регистрирала дружеството си съгласно Наредбата за дейността на заложните къщи. Въпреки това, в периода януари 2016 година - декември 2020 година жената предоставила пари в заем на различни хора в размер на 55999 лева и 6650 евро, като срещу дадените пари придобила и държала златни и сребърни накити на обща стойност 787789 лева.

Ако бъде призната за виновна обвиняемата може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 10 години, както и да й бъде наложена глоба в размер до 10 000 лева.

Хванаха лихварка от Долни чифлик

Хванаха лихварка от Долни чифлик

От дома й са иззети 1500 златни накита и 20 000 лв. в различни валути