70 чиновници ще бъдат съкратени от Министерството на здравеопазването след промени в Устройствения правилник на министерството, приети от правителството днес.

Целта на промените е повишаване на ефективността на администрацията и отстраняване на дублиране или разпокъсване на функции.
10 дирекции ще бъдат закрити, а останалите ще бъдат преструктурирани, за да поемат функциите им.

Създава се Дирекция „Медицински дейности". В нея ще се концентрират функциите, свързани с политиките в областта на здравеопазването и оказването на медицинската помощ, гарантирана от държавата, управление на медицинските действия при бедствия, както и професионалната квалификация и специализациите в областта на здравеопазването.

Структурните звена, които са занимават с опазването на здравето на гражданите и надзора на заразните болести, се обединяват в една дирекция -„Обществено здраве".

С решението на министерски съвет от днес се оптимизират процесите по възлагане на обществените поръчки, като целият проектен цикъл по планирането, подготовката, организирането и провеждането им ще се осъществява от една структура -Дирекция „Обществени поръчки" .

Функциите, които са свързани с управлението на търговските дружества-лечебни заведения и тези, свързани с управлението на държавната собственост, се концентрират в една структура.