Симеон Сакскобургготски загуби поредно дело за царските имоти, съобщи "Сега". Става въпрос за 1414 дка край двореца "Врана".

Той ще плати и 160 хил. лв. разноски по делото. 

Те са собственост на държавата, а не наследниците на българските царе, следва от решението на Върховния касационен съд, който отказа да се занимава с жалбата срещу актовете на долните инстанции, с които имотът беше признат за държавен.

През март Софийският апелативен съд потвърди решението на градския от януари 2016 г., с което бяха отхвърлени исковете срещу държавата за 11 имота с различна площ в землището на софийското село Лозен.

В исковата си молба Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдяха, че са собственици по наследство на имение с площ от 2650 дка, ливада с площ от 5 дка, градина с площ от половин декар и градина с площ от 1,2 дка. Собствеността била отнета по силата на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе от 1946 г., а после възстановена по силата на Решение на Конституционния съд от юни 1998 година. 

Казусът с царските имоти ще разбуни страстите

Казусът с царските имоти ще разбуни страстите

Изпълнителната власт да не бяга от делата за царските имоти

Със заповед на столичния кмет Стефан Софиянски през 2001 г. от актовите книги на общината са отписани дворецът "Врана" и паркът около него с площ от 800 000 кв. м. Те са предадени във владение на Сакскобургготски и сестра му.

Въпросните 1414 дка от стопанството остават във владението на държавата. Съдът обаче приема, че имотът е придобит от интендантството, което е държавна институция и е държавен.

Апелативният съд приема, че през 1946 г., когато имението "Врана" е било отнето от Сакскобургготски, майка му и сестра му, те всъщност не са били собственици.

До момента държавата е спечелила окончателно делата за имението "Кричим", хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Още не са приключили съдебните спорове за двореца "Царска Бистрица" и 16 000 дка рилски гори.