"Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III." Това заяви пред Нова телевизия адвокатът на държавата по едно от делата за царските имоти Любомир Денев.

Става дума за делото "Кримчим", което беше спечелено от държавата и при което бяха отнети имоти от Симеон Сакскобургготски.

Припомняме, спорът за царските имоти се връща в съда. Това се случи, след като държавата се отказа от споразумение с царската фамилия по казуса.

Казусът с „царските имоти“ може да бъде решен със специален закон

Казусът с „царските имоти“ може да бъде решен със специален закон

Делата за имотите продължават, за двореца "Врана" е насрочено на 8 май

Вчера, 4 декември, министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия по казуса с "царските имоти", защото висящите дела са от компетентността на независимата съдебна власт, както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-то Народно събрание. С него се спират разпоредителните сделки с възстановените имоти. Действието на този мораториум се простира до приемането на специален закон, който е от компетенцията на законодателната власт. По този начин препоръча претенциите за наследствени дворци и гори могат да бъдат уредени със специален закон.

Според адвоката на царското семейство - адв. Ели Христова, този въпрос неизбежно ще разбуни страстите, защото във времето този казус е бил представен от много политически гледни точки.

По думите ѝ изпълнителната власт не трябва да бърза да се отказва от казуса с царските имоти, защото в тези делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър.

Припомняме и че към момента продължават да се водят делата за Царска Бистрица, за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила.

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Според ВМРО ламтежът за „царските“ имоти е неуважение към България

Към кое в България е привързана Вашата фамилия? Към дворците ли, питат от ВМРО